Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

ARTIKEL
Trillingsvrij, duurzaam kantoor-labgebouw
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Trillingsvrij, duurzaam kantoor-labgebouw

Op vrijdag 22 maart is op Amsterdam Science Park het nieuwe laboratorium en kantoorgebouw Matrix VII officieel geopend. Het trillingsvrije gebouw biedt onderdak aan onder andere Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL), een wetenschappelijke, publiek-private samenwerking van NWO, UvA, VU en ASML. Het verantwoordelijke ontwerpteam bestond naast Deerns uit Ector Hoogstad Architecten en IMd Raadgevende Ingenieurs. In het gecombineerde laboratorium-kantoorgebouw van ruim 9.000 m2 zijn hybride laboratoria gerealiseerd: kantoorruimten die in de toekomst eenvoudig een laboratoriumfunctie kunnen krijgen. Klimaatplafondeilanden verwarmen of koelen het gebouw duurzaam.

Gerelateerde expertise

Het verantwoordelijke ontwerpteam bestond naast Deerns uit Ector Hoogstad Architecten en IMd Raadgevende Ingenieurs. In het gecombineerde laboratorium-kantoorgebouw van ruim 9.000 m2 zijn hybride laboratoria gerealiseerd: kantoorruimten die in de toekomst eenvoudig een laboratoriumfunctie kunnen krijgen. Klimaatplafondeilanden verwarmen of koelen het gebouw duurzaam. Compacte bouw rondom twee grote hallen zorgen voor veel daglicht en met een WarmteKoudeOpslag (WKO)-installatie kan warmte geproduceerd en koude geladen worden. Het gebouw heeft verder ledverlichting met een daglichtafhankelijke aansturing en afwezigheidsschakeling en een groen dak met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen voor energieopwekking. Trillingsarm Het gebouw ligt naast een drukke weg en op 100 meter van een rangeerterrein van NS, maar mag geen last hebben van trillingen, gezien de metingen op nanometerniveau. Ook niet van installaties in het gebouw zelf. Voorafgaand aan het ontwerp is aan de hand van uitgebreide metingen een goed beeld verkregen van de verstoringen vanuit de directe omgeving. Met simulatieberekeningen zijn de noodzakelijke, trillingdempende voorzieningen bepaald. Om te kunnen voldoen aan de trillingsarme eisen van ARCNL, zijn naast standaardvoorzieningen maatregelen getroffen om trillingsoverlast vanuit zowel het gebouw als de omgeving te voorkomen. De vloerconstructie van het laboratoriumdeel van ARCNL is door middel van dilataties — een constructieve naad in het bouwcomplex, waardoor bouwdelen aan weerszijden hiervan onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen — volledig los gemaakt van de rest van het gebouw. Er is bewust gekozen deze opstellingen op een betonveld van circa 80 cm dikte te plaatsen. Veel massa dus. Installaties die trillengen produceren, zijn opgesteld op dubbel afgeveerde betonblokken. De bedoeling was het laboratoriumdeel van ARCNL op een trillingsniveau van VC-D te krijgen. Dit is het vereiste trillingsarme niveau voor fotolithografie. Ter vergelijking: een algemeen laboratorium zit op VC-A, een elektronenmicroscopisch lab op VC-F en het hoogste niveau is VC-G (Instrumentenontwikkeling). Uit de controlemeting na oplevering bleek zelfs een trillingsniveau VC-E te zijn gerealiseerd. Bij een aantal opstellingen waar dit vereist is, wordt het VC-G-niveau ook daadwerkelijk gehaald. Ze staan op betonblokken van ca. 30.000 kg die op hun beurt met actief geregelde trillingsdempers op de VC-D-vloer worden afgeveerd.
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag