Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

ARTIKEL
Snelkookpanmethode versnelt pathologiediagnostiek Rapid Improvement Event bij afdeling Pathologie van Erasmus MC brengt doorlooptijd terug
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Snelkookpanmethode versnelt pathologiediagnostiek

Rapid Improvement Event bij afdeling Pathologie van Erasmus MC brengt doorlooptijd terug

Met een Rapid Improvement Event (RIE), een snelkookpanmethode voor procesverbetering, wist de afdeling Pathologie van Erasmus Medisch Centrum de doorlooptijd van microscopische diagnostiek drastisch terug te brengen. Van 94% van de vriescoupes is nu binnen 35 minuten een uitslag binnen, dit was 72%. Soms is het nodig om tijdens een operatieve ingreep microscopische diagnostiek uit te voeren. De chirurg stuurt daarvoor een cel- of weefselmonster naar de afdeling Pathologie. “Het is cruciaal dat dit proces niet alleen foutloos, maar ook snel verloopt: het OK-team staat te wachten en de patiënt blijft al die tijd onder narcose”, zegt sectormanager Pathologie Elly de Bruijn van het Erasmus MC. Stel: de preoperatieve diagnose biedt onvoldoende duidelijkheid over een tumorachtige afwijking in de pancreas. Of stel: de chirurgische sneevlakken moeten worden beoordeeld. Dan moet tijdens de operatie een vriescoupeonderzoek worden verricht. Dat is een gecompliceerd proces, waarbij de OK en de afdeling Pathologie nauw samenwerken.

Gerelateerde expertise

Met een Rapid Improvement Event (RIE), een snelkookpanmethode voor procesverbetering, wist de afdeling Pathologie van Erasmus Medisch Centrum de doorlooptijd van microscopische diagnostiek drastisch terug te brengen. Van 94% van de vriescoupes is nu binnen 35 minuten een uitslag binnen, dit was 72%. Soms is het nodig om tijdens een operatieve ingreep microscopische diagnostiek uit te voeren. De chirurg stuurt daarvoor een cel- of weefselmonster naar de afdeling Pathologie. “Het is cruciaal dat dit proces niet alleen foutloos, maar ook snel verloopt: het OK-team staat te wachten en de patiënt blijft al die tijd onder narcose”, zegt sectormanager Pathologie Elly de Bruijn van het Erasmus MC. Stel: de preoperatieve diagnose biedt onvoldoende duidelijkheid over een tumorachtige afwijking in de pancreas. Of stel: de chirurgische sneevlakken moeten worden beoordeeld. Dan moet tijdens de operatie een vriescoupeonderzoek worden verricht. Dat is een gecompliceerd proces, waarbij de OK en de afdeling Pathologie nauw samenwerken. Spoed is belangrijk. “Ons streven was al jaren om bij minimaal 90% van de inzendingen binnen 35 minuten de uitslag op de OK te hebben”, zegt sectormanager Elly de Bruijn. “Maar wat we ook probeerden, het lukte gewoon niet. We kregen 72% binnen 35 minuten op de OK. Voor onze klanten en onszelf was dat enorm frustrerend.” Klokt tikt door Het traject omvat diverse schakels. Een vriescoupe wordt verstuurd en komt binnen op de administratie, krijgt een nummer en wordt gekoppeld aan patiëntgegevens. De administratie informeert de patholoog dat er een vriescoupe aan komt. Vervolgens gaat de vriescoupe naar het lab, waar de patholoog in opleiding (i.o.) de te onderzoeken stukjes uitneemt, die de analist verwerkt tot coupe. De analist stuurt ze weer door naar de patholoog en een arts i.o. voor diagnose. De patholoog belt de diagnose door naar de OK, waarna de uitkomsten administratief worden vastgelegd. “Op al die schakels kan vertraging ontstaan”, zegt De Bruijn. “En een klein beetje vertraging op verschillende schakels kan leiden tot te veel vertraging op het hele traject. Daar komt bij dat het grootste deel van de vriescoupes onvoorzien wordt aangeleverd; die kun je niet optimaal efficiënt inplannen. Ondertussen tikt de klok door.” In het Erasmus MC gaat het over zo'n 1.000 vriescoupes per jaar. Een stroom die, ook vanwege de onregelmatige aanvoer, voor flinke stress kon zorgen. Rapid Improvement Event De Bruijn schakelde Roche Diagnostics in voor een Rapid Improvement Event (RIE), een aan LEAN verwante methode om in één week tijd een laboratoriumorganisatie efficiënter te laten werken én tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen. “Hun aanpak beviel ons, omdat we binnen een week al echt aan het verbeteren zouden zijn. Het vroeg wel een flinke investering, met name voor wat betreft de inzet van mensen. Een patholoog, een Arts In Opleiding tot Specialist (AIOS), meerdere analisten en een administratief medewerker zijn vrijgesteld om het proces in vijf dagen tijd van alle kanten te bekijken. Ik schoof zelf af en toe aan.” Het team werd samengebracht in een ruimte en bracht, onder leiding van Erica Jansen van Roche, bijna per seconde in kaart hoe het proces verliep. “Elke stap werd minutieus geanalyseerd. Bovendien werden de overdrachtsmomenten geïnventariseerd en geanalyseerd.” Aan het eind van elke dag koppelde het team terug waarmee het bezig was geweest. De eerste twee dagen mocht er niet aan oplossingen worden gedacht, de derde en vierde dag ging het over verbeteringen. Delen hiervan werden direct geïmplementeerd. Op vrijdag kregen alle collega’s een terugkoppeling van de bevindingen en bedachte verbeteringen. Ruim twintig maatregelen Er zijn meer dan twintig maatregelen geïmplementeerd. Elly de Bruijn: “Allereerst hebben we de vriescoupes uit het reguliere proces gehaald en ondergebracht in een aparte stroom. Die stroom is zowel organisatorisch als fysiek zo efficiënt mogelijk ingericht: korte lijnen en zo min mogelijk lopen. We hebben heldere afspraken gemaakt over het beschrijven van de vriescoupes, alle processen zijn gestructureerd en ieders rol is verduidelijkt: wie doet wat op welk moment? Ook met de uitsnijkamer en de pathologen zijn er afspraken gemaakt. Tijdens het ochtend- overleg wordt al in kaart gebracht welke vriescoupes te verwachten zijn, wie die dag de vriescoupes verwerkt en wie de vervanger is.” Doorlooptijd Het resultaat is klinkend: van 94% van de vriescoupes is nu binnen 35 minuten de uitslag op de OK. Elly de Bruijn: “Soms bellen we de OK zó snel, dat ze denken dat we bellen voor aanvullende informatie. Dat zijn leuke dingen. Ook is de werkbeleving sterk verbeterd: er is meer duidelijkheid en minder stress.” De doorlooptijd is een key performance indicator geworden. De afdeling is nu tien maanden bezig en het gaat nog steeds goed. Het team heeft het traject als heel positief ervaren. “Dat iedereen betrokken is, dat is de kracht. De oplossingen worden beter en het draagvlak groter, omdat het team zelf met de oplossingen komt. Hadden we dit dus ook zelf kunnen doen? Ik denk het niet; externe ogen bewaken het proces. Voor ons was belangrijk dat we uit de hectiek van de dag zijn gehaald én dat we twee dagen écht níet naar oplossingen mochten zoeken. Het blijkt heel gezond om je proces en detail door te lichten.”
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag