Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

ARTIKEL
Hoe hoger de titer, hoe hoger de besmettingskans Insight Iris van ’t Leven, Iris Advies
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Hoe hoger de titer, hoe hoger de besmettingskans

Insight Iris van ’t Leven, Iris Advies

Ik kom regelmatig in laboratoria waar gewerkt wordt met materiaal dat besmet kan zijn met micro-organismen. Aan de ene kant zijn er medewerkers die ongerust zijn over hun blootstelling. Er zijn er ook die zeggen…: ‘Gewoon even wennen, twee weken ziek zijn, dan word je immuun en kun je veilig werken met de betreffende bacteriën.’
“Zo vragen medewerkers in medische laboratoria zich nogwel eens af hoe groot de besmettingskans is als ze metmateriaal werken, dat besmet blijkt te zijn met Zika, Dengueof Chikugunya. Zwangere werkneemsters maken zich zorgenof ze in een laboratorium kunnen blijven werken als in dezelfde werkruimte ook collega’s bezig zijn met analyse op Listeria, de bacterie die ook in rauwmelkse kaas zit en een risico vormt in de zwangerschap.

Gerelateerde expertise

Dit artikel is afkomstig uit LABinsights www.labinsights.nl ©maXus media ‘Hoe hoger de titer, hoe hoger de BESMETTINGSKANS’ Ik kom regelmatig in laboratoria waar gewerkt wordt met materiaal dat besmet kan zijn met micro-organismen. Aan de ene kant zijn er medewerkers die ongerust zijn over hun blootstelling. Er zijn er ook die zeggen…: ‘Gewoon even wennen, twee weken ziek zijn, dan word je immuun en kun je veilig werken met de betreffende bacteriën.’ Iris van ’t Leven, Iris Advies, fotografie: Foodnote “Zo vragen medewerkers in medische laboratoria zich nog wel eens af hoe groot de besmettingskans is als ze met materiaal werken, dat besmet blijkt te zijn met Zika, Dengue of Chikugunya. Zwangere werkneemsters maken zich zorgen of ze in een laboratorium kunnen blijven werken als in dezelfde werkruimte ook collega’s bezig zijn met analyse op Listeria, de bacterie die ook in rauwmelkse kaas zit en een risico vormt in de zwangerschap. En ook speelt de vraag hoe groot de kans is dat je hiv oploopt als je in contact komt met bloed en hoe je besmetting kunt voorkomen. Aan de andere kant zijn er medewerkers die sterk geloven in het opbouwen van weerstand. In het rijtje ‘even wennen aan de bacteriën’ past ook het idee dat het risico wel meevalt als je met organismen werkt die ook thuis, op de kinderboerderij of in de sloot waar je zit te vissen voorkomen. Maar klopt deze redenering wel? Strengere eisen Cruciaal bij het kijken naar het risico is of de bacteriën en ziekteverwekkende organismen worden opgehoopt of niet. Hoe hoger de titer, hoe groter de kans dat besmetting plaats vindt. En dat is nu juist in een laboratorium anders dan thuis. Daarom gelden voor laboratoria die ziekteverwekkende organismen opkweken veel LAB ARBO strengere wettelijke eisen, zodat ook medewerkers in biologische en biomedische laboratoria veilig en gezond kunnen werken. Geen veilige grenswaarde Een bijzonder aspect van werken met micro-organismen is dat ze zich kunnen vermenigvuldigen. In theorie is één organisme in staat om ziekte te veroorzaken, is daarom besmetting en ziek worden niet uit te sluiten en is ook geen veilige grenswaarde op te stellen. Natuurlijk spelen zaken als weerstand en opgebouwde immuniteit mee. Dat betekent ook dat bij verzwakte weerstand het risico toeneemt. Als iemand suikerziekte heeft of ontstekingsremmers gebruikt is de weerstand al anders. Daarom speelt bij het werken met ziekteverwekkende micro-organismen de bedrijfsarts en het arbeidsgezondheidskundig onderzoek een relatief belangrijke rol. Risico-inventarisatie Voor veel ziekteverwekkende organismen kunnen we overigens geen immuniteit opbouwen. Deze organismen veranderen net zoals het verkoudheidsvirus gemakkelijk van eigenschappen. Een goede inventarisatie van de risico’s van de organismen waarmee gewerkt wordt kan hier uitsluitsel over geven.” September 2018 | LABinsights 65 Dit artikel is afkomstig uit LABinsights www.labinsights.nl ©maXus media De Arbeidsomstandigheden- wetgeving • De Arbeidomstandighedenwet bepaalt dat blootstelling moet worden beoordeeld en waar mogelijk beperkt. (Zie: bit.ly/Arbeidsomstandighedenbesluit) Daarbij moet rekening worden gehouden met kwetsbare groepen zoals zieke medewerkers en zwangere werknemers. Werkzaamheden met micro-organismen categorie 2 of hoger moeten worden gemeld bij de Inspectie SZW. • Het melden van werkzaamheden met biologische agentia kan via: www.inspectieszw.nl/melden/biologische-agentia • Cursus werken met biologische agentia: bit.ly/Avansplus_Cursus Voedingsbodem voor bacteriegroei In een bioreactor met rioolwater kunnen ziekteverwekkers zoals Clostridium tetani (veroorzaker van tetanus) en Hepatitis A voorkomen. Een open roerder die spettert, vergroot de kans op aerosolvorming en verspreiding. Als het vuil blijft liggen rond de reactor, vormt dit een goede voedingsbodem voor bacteriegroei. Iris van ‘t Leven. LAB ARBO September 2018 | LABinsights 67
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag