Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

MAGAZINE

LABinsights 2021-2 05-03-2021
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights maart 2021
Analytische Instrumentatie In de jaarlijkse special ‘Analytische Instrumentatie’ tips over snellere en milieuvriendelijkere monsterdestructie, het keuzeproces om te komen tot de juiste flowmeter voor het meten van vloeistof- en gasstromen, en een 3D-tekening over de verschillen tussen Variable Area- en thermische flowmeters. In het laboratorium van voederproducent De Heus worden monsters efficiënter voorbereid voor analyse van metalen met ICP sinds de investering in een microgolftoestel. Magnetrondestructie lijkt ook voor andere monstervoorbereidingshandelingen interessant te kunnen zijn. Ton Bol, expert in metingen van gassen en vloeistoffen in laboratoriumomgevingen, legt uit waarom de perfecte flowmeter niet bestaat, en waarom de applicatie bij de keuze voor een meettechniek altijd centraal moet staan.

Verschenen: 05-03-2021
Even bevrijd uit boeien van het coronavirus editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Even bevrijd uit boeien van het coronavirus
editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur We kunnen er met zijn allen niet genoeg van krijgen om te lezen over de Covid-19-problematiek. Dat bleek wel uit het gigantische succes van ons diepteartikel ‘Coronavaccins vergeleken’. Nog nooit in onze digitale geschiedenis werd een artikel zo overweldigend vaak gedownload. Hierop kwamen zoveel notificaties binnen dat inboxen compleet overliepen.
pagina 3
De 7 succesregels bij een interne audit
De 7 succesregels bij een interne audit
Een audit is geen doel op zich, maar een instrument om knelpunten op onafhankelijke wijze inzichtelijk te maken. Een geslaagde interne audit is een kans om de zaken te verbeteren.
pagina 6
Apparatuur delen met derden vergt marktgerichte mindset
Apparatuur delen met derden vergt marktgerichte mindset
Cursisten van de Facility Track op het Utrecht Science Park delen dure apparatuur om instrumentatie efficiënt in te zetten bij lagere investeringen. Dit vereist wel dat ze zich houden aan de spelregels én commercieel leren denken.
pagina 10
Persoonlijke  beschermingsmiddelen geen haarlemmerolie
Persoonlijke beschermingsmiddelen geen haarlemmerolie
Ik heb een ambivalente houding met betrekking tot het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Vanzelfsprekend zijn ze essentieel wanneer bijvoorbeeld gewerkt moet worden met sterk giftige of agressieve stoffen. Of wanneer er risico is op lichamelijk letsel door vallen, snijden of neerstortende hamers vanaf bouwsteigers.
pagina 13
Massaflowcontroller vaak beste keuze bij gasflowmeting
Massaflowcontroller vaak beste keuze bij gasflowmeting
Slechte flowmeters voor het meten van gasflows in laboratoria en pilotplants bestaan niet, verkeerde toepassingen wel. Zoiets als ‘de beste keuze’ bestaat dus niet. Wel overtreffen massaflowcontrollers de goedkopere en eenvoudige VA-meters op punten als nauwkeurigheid, meetonzekerheid en automatiseringsmogelijkheden.
pagina 14
Flowmeters voor laag-debiet gasapplicaties
Flowmeters voor laag-debiet gasapplicaties
Voor het meten van laag-debiet gasflows in laboratoria en pilotplants zijn eigenlijk maar twee types flowmeter geschikt: VA-meters (ook bekend als vado-meters of vlottermeters) en thermische flowmeters (massaflowcontrollers, MFC’s). Een zij-aan-zij vergelijking toont de voor- en nadelen van beide methodieken.
pagina 18
Toekomstbestendig laboratorium Waterschap Hunze en Aa’s
Toekomstbestendig laboratorium Waterschap Hunze en Aa’s
Het nieuwe laboratorium van het Waterschap Hunze en Aa’s in Veendam is een cruciale schakel in de watervoorziening in noordoost-Groningen en -Drenthe. Van buiten valt op hoe licht en transparant het laboratorium is. De binnenkant blijkt vernuftig en toekomstbestendig ingedeeld. Hoofd Laboratoria Robert Boonstra legt, samen met programmadirecteur Rob Kanbier en programmamanager Evert Slootweg van KuiperCompagnons, uit hoe dat zit.
pagina 20
Organisch materiaal niet verassen, maar destrueren met microgolven
Organisch materiaal niet verassen, maar destrueren met microgolven
Om via elementenanalyse de gehalten aan mineralen in een monster te kunnen meten, moeten daaruit eerst de organische bestanddelen worden verwijderd. Met microgolven/magnetrontechnologie gaat dat ter voorbereiding van ICP-OES een stuk sneller en efficiënter dan met het klassieke verassingsproces, ervaart De Heus in Veghel.
pagina 24
Katalyselab TU Delft:  aanjager voor katalyseonderzoek
Katalyselab TU Delft: aanjager voor katalyseonderzoek
Het kersverse Industrial Catalysis Lab in Delft is opgezet om katalyseprocessen sneller te doorgronden. Van blackbox naar whitebox om innnovaties aan je jagen. De maatschappelijke relevantie is groot: slimme katalyse staat aan de basis van de recycling van broeikasgas CO2.
pagina 26
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag