Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

MAGAZINE

LABinsights 2020-1 07-02-2020
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights Februari 2020
Veiligheid In de jaarlijkse veiligheidsspecial de do’s en don’ts voor veilig werken in het lab. De ‘Handleiding voor veilig zuurkastgebruik’ neemt (on)veilig zuurkastgebruik op de korrel. Het komt nog te vaak voor dat er in zuurkasten met stoffen wordt gewerkt, waarvoor ze niet geclassificeerd zijn. Dit kan tot onveilige situaties leiden en zelfs tot brand. Een stuk efficiënter en veiliger dan het handmatig destilleren is het produceren van ultradroge oplosmiddelen met een oplosmiddelendoseersysteem. De vakgroep Synthetisch Organische Chemie van de Radboud Universiteit deelt de ervaringen met zo’n oplossing.

Verschenen: 07-02-2020
Schijnveiligheid door veiligheidsvoorzieningen editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Schijnveiligheid door veiligheidsvoorzieningen
editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Onveilige situaties door het werken met zuurkasten en veiligheidskasten. Veel laboratoria zijn zich onvoldoende bewust van de beperkingen van dit soort veiligheidsvoorzieningen. Dan kan het gebeuren dat een zuurkast wordt gebruikt voor stoffen waarvoor hij niet geclassificeerd is of dat gevaarlijke microben de gezondheid van een analist bedreigen.
pagina 3
Op tijd klaar voor de ISO 17025:2017? Column Sascha van de Ven, QAducation
Op tijd klaar voor de ISO 17025:2017?
Column Sascha van de Ven, QAducation De klok tikt voor de ISO 17025:2017. De deadline valt in september van dit jaar. In de praktijk zien we dat veel laboratoria nog keihard werken om de deadline te halen. En die is heilig. Krijg je als 17025-geaccrediteerd laboratorium niet voor 30 november 2020 een positief besluit van RvA of Belac inzake het verlenen van de accreditatie voor de 2017-versie, dan wordt de accreditatie ingetrokken, met alle gevolgen van dien.
pagina 7
’t Wordt tijd dat labs lean gaan werken
’t Wordt tijd dat labs lean gaan werken
Ziekenhuislabs die niet ‘lean’ werken benadelen patiënten en professionals, kunnen de samenleving geld kosten en maken zichzelf kwetsbaar, stelt adviseur Ronald Aalbersberg. “Lean is een kans om sneller, beter en goedkoper tot goede uitslagen te komen. De lean-filosofie kun je toepassen op iedere werkomgeving en ieder werkproces, hoe klein of groot ook. De laboratoriumwereld verschilt daarin niet veel van andere organisaties."
pagina 10
Vinoscent maakt geur en smaak van wijn meetbaar
Vinoscent maakt geur en smaak van wijn meetbaar
Met twee varianten van de elektronische neus kan Vinoscent nauwkeurig de geur van wijn, kruiden en specerijen analyseren voor een smaakomschrijving die steeds dichter bij die van mensen komt. “Het meten van geur is best ingewikkeld”, zegt Arnold Koomans, mede-eigenaar van Vinoscent in Almere. Het bedrijf bestaat sinds 2013 en richt zich naast de smaakanalyse van wijn op die van kruiden en specerijen.
pagina 12
Stikstofcrisis  vraagt om disruptieve, analytische technologie Column Insights
Stikstofcrisis vraagt om disruptieve, analytische technologie
Column Insights De media stonden in 2019 bol van de stikstofcrisis, een milieu- vraagstuk met veel analytische raakvlakken. Nadrukkelijk gaat het niet over het element N uit ons periodieke systeem, maar om een verzamelnaam van stikstofverbindingen: oxides en ammoniak. Stikstofemissies door industrie en veeteelt komen uiteindelijk weer in de bodem. Deze stikstofdepositie veroorzaakt een verandering in de flora en fauna.
pagina 17
De analist doet ertoe, borg de competenties
De analist doet ertoe, borg de competenties
Laboratoria en analisten ondersteunen bij het borgen van een goed opleidings- en competentiebeleid. Petra ter Hark steekt daar als bestuursvoorzitter van de Stichting Clinical Education twee dagen per week werk in. Gratis en voor niks. “Dat is cruciaal voor de kwaliteit. En voor analisten is het niet altijd even goed geregeld.”
pagina 18
NEXUS:  duurzaam, multifunctioneel lab- en kantoorgebouw
NEXUS: duurzaam, multifunctioneel lab- en kantoorgebouw
Dura Vermeer en Ector Hoogstad Architecten werken op Leiden Bio Science park aan NEXUS, een commercieel lab-kantoorgebouw met circa 9.500 m² vloeroppervlak. De twee werken al samen aan het nieuwe lab- en kantoorgebouw van DuPont Industrial Biosciences, op de naastgelegen kavel, dat in maart wordt opgeleverd.
pagina 20
Handleiding voor veilig zuurkastgebruik
Handleiding voor veilig zuurkastgebruik
Gebruik zuurkasten uitsluitend voor toepassingen waar ze voor bedoeld zijn. Let op voldoende afzuiging, respecteer de kwaliteitseisen en borg het gewenste veiligheidsniveau. De NEN-EN 14175 en de NPR 4500:2008 wijzen de weg. Er zijn vele typen zuurkasten en afzuigvoorzieningen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Elk hiervan kan in een specifieke situatie voldoen. Bij de keuze is het belangrijk eerst duidelijk voor ogen te hebben wat de zuurkast moet doen.
pagina 22
Geautomatiseerd en veilig oplosmiddelen zuiveren
Geautomatiseerd en veilig oplosmiddelen zuiveren
Ultradroge oplosmiddelen met een oplosmiddelen-zuiveringssysteem biedt voordelen boven traditionele destillatie. Bij de vakgroep Synthetisch Organische Chemie van de Radboud Universiteit vertelt promovendus Hidde Elferink waarom. “We doen onderzoek naar het chemisch koppelen van suikers, ook wel glycosylering. Daarvoor hebben we extreem pure, droge oplosmiddelen nodig. Toen die nog werden gedestilleerd, ging er wel eens iets mis.”
pagina 26
Parelbad hygiënisch alternatief voor waterbad
Parelbad hygiënisch alternatief voor waterbad
Met een parelbad borgt de afdeling Radiofarmacie van het UMC de hygiëne bij het ontdooien van radiotherapeutica. Er komt geen water meer aan te pas, en ontdooitijd is met de verwarmde metalen kralen nagenoeg gelijk. Een te laag waterniveau, kalkafzetting langs de randen, en gelek en geknoei wanneer materiaal uit het waterbad wordt gehaald. Ook het legen van het bad blijft een werkje. Herkenbare ergernissen die het gebruik van waterbaden met zich meebrengt.
pagina 29
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag