Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

MAGAZINE

LABinsights 2019-8 22-11-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights November 2019
Special (bio)medisch De sector kan elkaar beter versterken door samenwerking en bundeling van expertise. Dit zegt Karin Nabbe, bestuursvoorzitter van Diagnostiek voor U. Waarom biotechbedrijf Genmab en vaccinproducent Bilthoven Biologicals temperatuurbeheersing en betrouwbaarheid van incubatoren, koelkasten en vriezers cruciaal vinden voor hun primaire processen. De toepassing van Crispr-cas-technologie biedt kansen voor versnelde veredeling in de life-sciences en de ontwikkeling van nieuwe therapieën, bijvoorbeeld bij onderzoek naar Duchenne spierdystrofie.

Verschenen: 22-11-2019
Relaxte Lab Innovations editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Relaxte Lab Innovations
editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Team LABinsights bezocht op 30 en 31 oktober Lab Innovations 2019 in Birmingham. Voor ons de eerste Britse laboratoriumvakbeurs die we ooit bezochten en dat was eigenlijk wel een verademing. Wat zijn die Engelsen en Schotten soepel in de omgang. Vrijwel alle buitenlandse beurzen die we de afgelopen jaren bezochten waren in Duitsland. Daar begint het al bij de receptie met strenge portiers die erg achterdochtig worden als je perskaart een maandje verlopen is...
pagina 3
Data driven Lab
Data driven Lab
Data driven Lab vraagt om Apple-mentaliteit. De AVG is een lust, niet een last. Tenminste, voor wie zich opwerpt om binnen zijn kennisdomein een voortrekkersrol te vervullen. De knowledge domain leaders onderscheiden zich van hun collega-professionals doordat ze zich opstellen als rentmeesters van de data — in de geest van de AVG — en zo hun verantwoordelijkheid nemen voor die data. De vraag is: wil je een Nokia zijn, die pas wakker werd toen de smartphone volwassen werd?
pagina 7
Terugblik LabAnalyse 2019
Terugblik LabAnalyse 2019
Plenaire lezingen en parellelsessies werden tijdens LabAnalyse traditioneel gecombineerd met een leveranciersmarkt. Een foto-impressie van het tweejaarlijkse evenement, inclusief instrumentele highlights van de beursvloer.
pagina 11
Terugblik Lab Innovations 2019
Terugblik Lab Innovations 2019
Innovaties gespot op enige Britse labvakbeurs. Team LABinsigths bezocht op 30 en 31 oktober Lab Innovations 2019, de enige Britse vakbeurs voor laboratoria die dit jaar voor de 6e keer werd gehouden. Een fotoreportage van dit evenement met enkele in het oog springende innovaties. Lab Innovations trok meer dan 4000 bezoekers.
pagina 14
Listeria hysteria?
Listeria hysteria?
Deze oude bekende was ineens weer volop in het nieuws. Meerdere mensen besmet door het eten van besmet voedsel en enkele dodelijke slachtoffers. Paniek in de media, een fabriek gesloten en meer dan 300.000 kg aan vleeswaren vernietigd. Beheersmatig is Listeria een vervelend beestje. De bacterie komt wijdverspreid voor, houdt van vochtige omgevingen, kan zich aanpassen aan extreme omstandigheden en uitgroeien bij koelkasttemperaturen. Maar is dat serieus gevaarlijk?
pagina 17
Laboratorium materiaalonderzoek Kiwa Technology
Laboratorium materiaalonderzoek Kiwa Technology
Kiwa Technology in Apeldoorn is een vernieuwd laboratorium voor materiaalonderzoek rijker, na een eerdere modernisering van haar analytisch chemisch laboratorium. De opkomende waterstofeconomie bepaalt in beide labs een steeds groter aandeel in het onderzoek naar gassen en materialen. De verbouwing van het materiaalonderzoekslab werd dit voorjaar afgerond.
pagina 18
Labapparatuur uit e-waste
Labapparatuur uit e-waste
De Nationale Recycleweek maakte duidelijk dat we elektrisch en elektronisch afval zo kunnen recyclen dat er nieuwe, hoogwaardige producten van gemaakt kunnen worden. Het vervaardigen van NK-schaatsmedailles uit edelmetalen, teruggewonnen uit mobieltjes, bewijst wat er zoal mogelijk is. De wettelijk opgelegde verplichtingen rondom inzameling en herverwerking worden elk jaar strenger.
pagina 22
Interview Dr. Karin Nabbe, Diagnostiek voor U
Interview Dr. Karin Nabbe, Diagnostiek voor U
Ongeveer een half jaar staat ze inmiddels aan het hoofd van Diagnostiek voor U, een groot diagnostisch centrum in Zuid-Oost Nederland. Bestuurder en labspecialist Klinische Chemie Karin Nabbe vindt de tijd rijp om de krachten te bundelen met andere partijen. “Door elkaars expertise te benutten, kunnen we de dienstverlening verbeteren en de efficiency verhogen.” Diagnostiek voor U is in 1985 geboren uit de voormalige Philips Medische Dienst.
pagina 24
CRISPR-Cas kansrijke veredelingstool
CRISPR-Cas kansrijke veredelingstool
De toevoeging van CRISPR-Cas aan de biotechnologische gereedschapskist heeft het wetenschappelijk en toegepast onderzoek de afgelopen jaren enorm versneld en gezorgd voor tal van nieuwe mogelijkheden. De Wageningse hoogleraar John van den Oost, een van de grondleggers van de techniek, legt uit hoe CRISPR-Cas werkt en waar het eigenlijk vandaan komt. CRISPR-Cas is zo langzamerhand niet alleen voor biotechnologen een ingeburgerde term.
pagina 26
ctDNA-analyse aanwinst voor kankerdiagnostiek
ctDNA-analyse aanwinst voor kankerdiagnostiek
De analyse van circulerend tumor DNA in bloed is in opkomst. Diverse labs hebben hiervoor al analysetechnieken opgezet en gevalideerd. De uitdaging is nu om deze juist toe te passen in de klinische praktijk. Wel is het nog de vraag welke techniek wanneer moet worden ingezet. Bij ieder mens is in het bloed celvrij DNA aanwezig, losse DNA-fragmenten die eigenlijk afbraakproducten zijn van lichaamscellen.
pagina 31
Koelkasten, vriezers en incubatoren
Koelkasten, vriezers en incubatoren
Koelkasten, vriezers en incubatoren spelen meestal geen hoofdrol in laboratoria en biotechnologische productiefaciliteiten, maar zijn wel een onmisbare schakel. Dat geldt ook voor de vaccinproductie bij Bilthoven Biologicals en het onderzoekslaboratorium van Genmab in Utrecht, waar deze apparatuur dus nauwkeurig onder controle wordt gehouden. ‘Zij controleren jaarlijks de correcte werking in combinatie met de temperatuur-analyse.’
pagina 34
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag