Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2019-7 25-10-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights Oktober 2019
Op het gebied van ‘onderzoek en ontwikkeling’ de volgende topics: Bloedbank Sanquin ontwikkelt aanvalstactieken met tumor infiltrerende lymfocyten. Ze kunnen ingezet worden als T-celtherapie tegen kanker. Thomas Wielema, R&D Manager Technology van Avebe over het nieuwe innovatiecentrum op de Groningse Zernike Campus dat al het onderzoek bundelt. Start-up TUSTI heeft een hoogtechnologisch recyclingsproces ontwikkeld dat vet consumentenplastic duurzaam omzet in herbruikbare kunststofsnippers.

Verschenen: 25-10-2019
MOSH voor je lippen editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
MOSH voor je lippen
editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Koud hè. Laatst had ik het nog over loeiende airco’s om de hittegolf te lijf te gaan, nu kan gewoon het raam open als je koelte wilt. Liever niet, dan slaan de verwarmingen direct aan met deze lage temperaturen. Voor het lab is dit soort ‘ARKO’ (Twents voor: Alle Ramen Kunnen Open) sowieso geen optie.
pagina 3
AVG pragmatisch benaderen
AVG pragmatisch benaderen
Zonder dat we het in de gaten hebben bepalen algoritmes met hulp van big data ons dagelijks leven. Reistips, verkeersinformatie, productaanbevelingen, dating, noem het maar op. We vinden dit heel gewoon en handig. Onze auto(leverancier) weet bijna meer van ons dagelijkse rijgedrag dan wijzelf, en wie maalt daarom?
pagina 7
Nieuwe kankertherapieën bij Sanquin
Nieuwe kankertherapieën bij Sanquin
Bloedbank Sanquin gaat steeds meer van rood naar wit. Terwijl de vraag naar rode bloedcellen steeds verder afneemt, is er steeds meer behoefte aan witte bloedcellen voor de ontwikkeling en productie van cellulaire therapieën, zoals T-celtherapie tegen kanker.
pagina 12
‘FAME- apparatuur turn-key geleverd’
‘FAME- apparatuur turn-key geleverd’
Met een groeiende focus op biodiesel wordt ook de analyse van de vetzuurmethylesters (FAME) in biodiesel steeds belangrijker. Het lab van Bureau Veritas in Amsterdam beschikt sinds een jaar over speciale apparatuur om FAME-monsters uit scheepsladingen snel te kunnen analyseren.
pagina 17
Hightech recyclingonderzoek bij TUSTI
Hightech recyclingonderzoek bij TUSTI
Het laboratorium van de Eindhovense starter TUSTI is erin geslaagd een hightech proces te ontwikkelen voor het reinigen van vette, plastic consumentenverpakkingen. De R&D-route loopt via lab-, naar demo-, tot industriële schaal met als inzet de bouw van een heuse recyclingfabriek.
pagina 20
Start bouw Feringa Building
Start bouw Feringa Building
In aanwezigheid van veel toekomstige gebruikers is op woensdag 18 september de eerste bouwfase van het Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) feestelijk gestart. “Een historisch moment”, aldus naamgever prof. dr. Ben Feringa. “In september 1969 wandelde ik deze universiteit binnen als student scheikunde. Vijftig jaar later mag ik de bouw van het nieuwe faculteitsgebouw dat naar mij genoemd wordt, starten.”
pagina 22
Laboratoria integreren door digitalisering
Laboratoria integreren door digitalisering
“Digitalisering is de dominante trend in de industrie. Wie niet meegaat, mist de boot”, zegt Arjen van Barneveld. Hij is verantwoordelijk voor Manufacturing Operations Management Software BeNeLux bij Siemens. Waarom is die industrietrend zo belangrijk voor laboratoria? “Omdat het laboratorium binnen de Smart Industry een essentiële verbinding vormt tussen fysieke werkelijkheid en de digitale weergave daarvan.”
pagina 24
Risicogebaseerd denken is kansen grijpen Column Insights
Risicogebaseerd denken is kansen grijpen
Column Insights Het is wat met die — al niet meer zo nieuwe — norm voor test- en kalibratielaboratoria: NEN-EN-ISO/IEC 17025. Verschenen op 30 november 2017, heeft die risicogebaseerd denken als uitgangspunt. Eigenlijk doen we het altijd al. Dat zijn we ons alleen niet zo bewust, laat staan dat we het gaan vastleggen. De uitdaging zit dus in het grip krijgen op het aantoonbaar uitvoeren van dit criterium.
pagina 27
Forensisch onderzoek met DNA-fenotypering
Forensisch onderzoek met DNA-fenotypering
Met nieuwe, wetenschappelijke kennis en nieuw ontwikkelde technieken kunnen onderzoekers op basis van het DNA op een plaats delict de oog-, haar- en huidskleur van de dader voorspellen, en zelfs diens (bio)geografische herkomst achterhalen.
pagina 28
Avebe innovatiecentrum bundelt kennis
Avebe innovatiecentrum bundelt kennis
Het vorig jaar september geopende Avebe Innovatiecentrum in Groningen bundelt de test- en onderzoekslaboratoria op één locatie. Als dát geen synergie oplevert…
pagina 31
Refurbished labapparatuur helpt bijen
Refurbished labapparatuur helpt bijen
Door een initiatief van Labrecyling komt een deel van de opbrengst van hergebruikte laboratoriuminstrumentatie ten goede aan de bijenstand. Met de inzameling van refurbished apparaten worden bovendien ook arme landen geholpen die – hier afgeschreven – maar vaak nog prima te gebruiken apparatuur hard nodig hebben, maar niet nieuw kunnen aanschaffen.
pagina 34
LabAnalyse 2019 in Den Bosch
LabAnalyse 2019 in Den Bosch
Niet De Kuip, maar Congrescentrum 1931 in Den Bosch wordt de locatie van het LabAnalyse-event op dinsdag 7 november. Naast kennisuitwisseling rondom actuele analysemethoden binnen diverse laboratoria is er weer een inhoudelijk sterk conferentieprogramma aan deze dag gekoppeld.
pagina 40
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag