Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2019-6 20-09-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights September 2019
Special Analytische Instrumentatie In de jaarlijkse special Analytische Instrumentatie staan hightech analyse-oplossingen centraal. De topics: Forensisch onderzoek met behulp van 2D-chromatografie (GCxGC) biedt nieuwe mogelijkheden voor onder meer onderzoek aan kadavers. Volautomatische analyse van minerale olie-contaminanten met een gerobotiseerde MOSH/MOAH-applicatie, inclusief dubbele opzuivering. Een fotoverslag van de hoogtepunten van SLAS 2019 in Barcelona, met de pareltjes onder innovatieve instrumentatie voor de life sciences.

Verschenen: 20-09-2019
Loeiende airco’s Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Loeiende airco’s
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Terwijl de bladeren aan het vergelen zijn, gaat de vergroening in de laboratoriumwereld onverminderd door. Wat zo’n tien jaar geleden nog futuristisch leek, wordt steeds meer werkelijkheid: inherent duurzame labs die veel minder energie vragen of op termijn zelfs netto-energieproducenten worden. Dat laatste is wel een uitdaging.
pagina 3
Reparatiewet
Reparatiewet
Hoe zou het medisch data-landschap eruitzien als we in Het verdrag van Maastricht (1992) naast allerlei financiële zaken, zoals de invoering van de euro, ook een aanzet tot harmonisatie van de gezondheidszorgdata op klinisch en analytisch vlak in Europa hadden geregeld? De financiële wereld blonk destijds niet uit in een verantwoordelijke houding.
pagina 7
Actueel leerboek voor chemometrie
Actueel leerboek voor chemometrie
Geïnteresseerden in de chemometrie kunnen hun kennis bijspijkeren nu een geheel herziene vierde druk van het boek ‘Chemometrie’ bij Syntax Media is verschenen. Hierin worden de basisprincipes beschreven van veelgebruikte chemometrische technieken die zich bewezen hebben.
pagina 14
Activiteitsgericht werken, doodnormaal in het lab
Activiteitsgericht werken, doodnormaal in het lab
Maanden zaten we met elkaar in het stof te bijten, maar nu wordt in rap tempo de ene na de andere vleugel in ons verbouwde kantoor in Almere opgeleverd. ‘Ons’ is Roche Diagnostics Nederland. We zijn overgestapt naar het concept ‘Activiteitsgericht Werken’, wat inhoudt dat we proces-, focus- en overlegwerk doen in specifieke kantoorzones.
pagina 17
‘Wetenschappelijk benaderen hoe een speurhond ruikt’
‘Wetenschappelijk benaderen hoe een speurhond ruikt’
Aan de Universiteit van Luik zet professor Jean-François (Jef) Focant GCxGC in voor analyses van vluchtige verbindingen. De scheiding van componenten over twee kolommen met aansluitend vluchttijd massaspectrometrische detectie (TOF-MS) genereert een soort vingerafdruk die perspectieven biedt voor bijvoorbeeld forensisch onderzoek, metabolomics, petroleomics, kankeronderzoek en diagnostiek van ziektes.
pagina 19
Nieuw contractlab voor emissiemetingen binnenshuis
Nieuw contractlab voor emissiemetingen binnenshuis
Het team achter Servaco Product Testing poseert in het dit voorjaar geopende laboratorium in het Belgische Wetteren. De divisie van het milieulaboratorium Servaco is eerder dit jaar ontstaan uit een samenwerking tussen VITO en de Servaco Groep. Het nieuwe bedrijf richt zich op de opkomende markt van de productemissietests.
pagina 22
MOSH/MOAH-analyse sneller, secuurder en reproduceerbaarder
MOSH/MOAH-analyse sneller, secuurder en reproduceerbaarder
MOSH/MOAH-analyse kan erg bewerkelijk zijn en de monstervoorbereidingsfase is arbeidsintensief en foutengevoelig. Ook moet de analyse in een gesloten circuit plaatsvinden, zodat er nergens contaminatie kan optreden, zoals door minerale olie-componenten in de lucht van het lab of zelfs van cosmetica van een analist.
pagina 24
Informatiebron voor smeltend zuidpoolijs
Informatiebron voor smeltend zuidpoolijs
De afdeling Marine Palynologie en Paleoceanografie van de Universiteit Utrecht zet de nieuwste destructieapparatuur in voor onderzoek aan oeroud zeebodemsediment om het smelten van de ijskappen door klimaatopwarming beter te kunnen voorspellen.
pagina 26
PHC Europe benut groeikansen
PHC Europe benut groeikansen
‘What’s in a name’ is een catchy uitdrukking, maar een naamsverandering is nooit zonder risico. Het huidige PHC onderging er maar liefst twee — van Sanyo naar Panasonic in 2012 en van Panasonic naar PHC in 2018 — en met succes.
pagina 29
Barcelona: hightech innovaties voor experimentele life sciences
Barcelona: hightech innovaties voor experimentele life sciences
SLAS Europe 2019 eind juni in Barcelona toonde een keur aan technische hoogstandjes voor exploratief life sciences-onderzoek. Een foto-impressie.
pagina 30
Britse laboratoriumvakbeurs: 30 – 31 oktober, Birmingham Lab Innovations 2019
Britse laboratoriumvakbeurs: 30 – 31 oktober, Birmingham
Lab Innovations 2019 Ruim 160 toonaangevende leveranciers showen hun producten en diensten eind oktober in het NEC-beursgebouw van Birmingham. Het is tevens de enige beurs op Britse bodem die exclusief gewijd is aan laboratoriuminnovatie. Lab Innovations wordt omlijst door een conferentieprogramma.
pagina 33
Onderzoeker, monster én omgeving beschermd
Onderzoeker, monster én omgeving beschermd
Klasse II veiligheidskabinetten minimaliseren gezondheids- en besmettingsrisico’s van medewerkers van het Radboud Institute for Molecular Life Sciences bij hun onderzoek naar moleculaire mechanismen achter ziekten. Zo worden personeel, materiaal en de omgeving goed beschermd.
pagina 34
Speciale gassen vereisen speciale aandacht
Speciale gassen vereisen speciale aandacht
Speciale gassen worden bijvoorbeeld gebruikt bij het bepalen van de CO2-uitstoot van een fabriek, de calorische waarde van aardgas, de herkomst van levensmiddelen en medicijnen of het alcoholpromillage van een dronken bestuurder. De gemeten waarden moeten boven iedere twijfel verheven zijn. Daarom moeten de gassen ISO 17025-geaccrediteerd zijn.
pagina 36
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag