Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2019-5 28-06-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights Juni 2019
Special Life Sciences In de jaarlijkse life sciences-special staan biomarkeronderzoek, controle op gendoping en de beurs Labvolution centraal.Het Antoni van Leeuwenhoek kan met een nieuwe technologie tientallen biomarkers tegelijk in weefsel analyseren. Gendoping is een nieuwe ‘uitdaging’ voor dopingcontroleurs. De huidige opsporingsmethoden lopen achter, al zijn methodes voor gen-constructdetectie wel voorhanden. Een fotoverslag van de hoogtepunten van Labvolution, de life sciences-beurs die eind mei plaats had in Hannover.

Verschenen: 28-06-2019
Ontwrichtende life sciences
Ontwrichtende life sciences
Nergens in de labwereld gaan de ontwikkelingen zo snel als in de life sciences. Er is zo veel uit de biowetenschappen te melden, dat we er gemakkelijk een apart blad mee zouden kunnen vullen. We houden het voorlopig even op de jaarlijkse special, deze editie dus. Zeker is dat in de edities na de zomer life sciences-ontwikkelingen niet zullen ontbreken in de diverse reportages bij onder meer Sanquin, het NKI en het Hubrecht Laboratorium.
pagina 3
Lab moet big data-kennis slim implementeren
Lab moet big data-kennis slim implementeren
De uitdaging van beslissingsondersteunende software (Computer Assisted Diagnosis) is bekend vanuit de radiologie. Er is in Nederland veel ervaring mee opgedaan bij het Landelijk Referentie Centrum voor Bevolkingsonderzoek. Hun aanpak is een voorbeeld voor data driven labs. De computer neemt het echter niet over.
pagina 7
Gezien op LabVolution 2019
Gezien op LabVolution 2019
LabVolution in Hannover toonde op 21 – 23 mei de laatste innovaties voor bio-wetenschappelijk onderzoek, naast geavanceerde applicaties voor chemisch-analytische research. Met 5.500 bezoekers trok de internationale beurs ongeveer net zo veel publiek als in 2017. Een fotoreportage met enkele hoogtepunten van het expositieprogramma.
pagina 12
Met Raman weet je echt wat er in de fermentor gebeurt
Met Raman weet je echt wat er in de fermentor gebeurt
Continue bewaking van procescondities en periodieke monitoring van reactieprocessen zijn onmisbaar bij biofermentaties. In-line pH-, zuurstof- en geleidbaarheidsmetingen en Raman-spectroscopie helpen laboratoria bioreactorprocessen te beheersen en te perfectioneren. “Wij bieden ze het instrumentarium om op te schalen van lab- naar pilot- of productieschaal en te voldoen aan de strengste regelgeving in gereguleerde omgevingen”.
pagina 16
‘Keihard bewijs voor gendoping’
‘Keihard bewijs voor gendoping’
Gendoping is al jaren verboden, maar nog altijd niet goed aan te tonen. Studenten van de TU Delft ontwikkelden voor de iGEM-competitie in het najaar van 2018 een nieuwe gendopingtest. De Groningse hoogleraar Hidde Haisma ontwikkelt een alternatieve test. Hoeveel het wordt toegepast weet niemand, ondanks het feit dat gendoping al sinds 2004 is verboden door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). Bij gendoping injecteren sporters DNA in hun spieren.
pagina 18
Biomarkeronderzoek in stroomversnelling bij Antoni van Leeuwenhoek
Biomarkeronderzoek in stroomversnelling bij Antoni van Leeuwenhoek
Het Antoni van Leeuwenhoek behoort tot de drie kanker- onderzoekscentra wereldwijd die als eerste beschikken over een nieuwe technologie van nanoString om tegelijkertijd een groot aantal RNA- en/of eiwitmoleculen te identificeren en lokaliseren in een weefsel. ‘GeoMx Digital Spatial Profiling’ kan meer dan veertig verschillende eiwitten of achthonderd verschillende mRNA-moleculen tegelijkertijd meten op één weefselpreparaat.
pagina 22
Biomarkers met tientallen tegelijk lokaliseren
Biomarkers met tientallen tegelijk lokaliseren
Een nieuwe technologie maakt het mogelijk om tegelijkertijd een groot aantal RNA- en/of eiwitmoleculen te identificeren en lokaliseren in een weefsel. Het Antoni van Leeuwenhoek is een van de drie centra wereldwijd die als eerste hierover beschikt. Om cellulaire processen goed te begrijpen is het niet alleen belangrijk om te weten welke eiwitten een rol spelen, maar ook waar ze precies gelokaliseerd zijn en in welke hoeveelheden.
pagina 24
Datamanagement en labautomatisering moeten gekoppeld zijn
Datamanagement en labautomatisering moeten gekoppeld zijn
Bij klinische genoomstudies en in biofarmaceutisch onderzoek kampen laboratoria in toenemende mate met gigantische datastromen. Gegevens die ze moeten beheersen, verwerken en interpreteren, veelal in streng gereguleerde omgevingen. Slimme softwareoplossingen leiden deze wetenschappelijke uitdagingen in goede banen, verhogen de productie en maken het mogelijk om instrumenten en data ‘compliant’ te koppelen. Veel starters in klinisch genoomonderzoek gebruiken technieken als next generation sequencing (NGS) die bergen data opleveren. Hun monsterstudies zijn typisch high throughput en moeten voldoen aan de richtlijnen voor streng gereguleerde omgevingen.
pagina 30
35-jarig jubileum Poly Temp Scientific
35-jarig jubileum Poly Temp Scientific
Poly Temp Scientific levert en onderhoudt hoogwaardige labapparatuur. Inmiddels wordt er een compleet basispakket aangeboden voor laboratoria in onderzoek en diagnostiek. Dit jaar viert de Friese onderneming haar 35-jarig jubileum. Dit zal gevierd worden met diverse aantrekkelijke jubileumacties en aanbiedingen die verspreid over het jaar bekend worden gemaakt. Het productportfolio bevat drie hoofdgroepen, waaronder flowkasten, vriezers en incubatoren.
pagina 33
Besmet door het metrologievirus
Besmet door het metrologievirus
OMT Solutions is specialist in het karakteriseren van optische materialen en het meten van de optische eigenschappen, en ontwikkelt daar de unieke apparatuur en meetmethodes voor. Oprichter en technische directeur Peter van Nijnatten: “Eigenlijk ben ik na al die jaren nog steeds meer onderzoeker dan ondernemer. Nauwkeurig meten blijf ik gewoon heel interessant vinden. Ooit ben ik besmet geraakt door het metrologie-virus, dat zit nog steeds in me.”
pagina 34
Mazzeltof
Mazzeltof
Begin april nam ik deel aan de 1e ISIRV-conferentie over influenza-vaccins in Siena. Aansluitend bezocht ik de bijeenkomsten van het FLUCOP, een door de industrie en Europese gemeenschap gesponsord consortium van laboratoria dat onderzoek doet naar welke type metingen nu het beste de werkzaamheid van het influenza-vaccin voorspellen. Zeer interessante bijeenkomsten in prachtige zalen van een van de oudste universiteiten van Europa.
pagina 37
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag