Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2019-4 17-05-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights Mei 2019
Special Water-, milieu- en foodanalyse Water-, milieu- en foodanalyse staan dit nummer centraal met aandacht voor onder meer: gekoppelde technieken, geautomatiseerde monstervoorbereiding en snelle, non-destructieve analyse voor kwaliteitscontroles. Bij Nofalab in Schiedam biedt een analyserobot uitkomst bij controles van verontreinigingen in eetbare oliën. Kwaliteitscontroles, bijna met een druk op de knop. Dat is mogelijk geworden met de komst van benchtop-NMR voor vastvetbepalingen bij Bureau Veritas in Rotterdam.

Verschenen: 17-05-2019
Duurzaamheidslat Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Duurzaamheidslat
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Laboratoriumgebouwen worden steeds duurzamer. Is menig gebouw volgens de BREEAM-classificatie al beoordeeld als good of zelfs very good, recent worden er ook gebouwen opgeleverd op het hoogste niveau: BREEAM oustanding. Die eer viel op 19 april ten deel aan de TU Eindhoven. Met een duurzaamheidsscore van 96,01% staat het onderwijsgebouw Atlas nu bovenaan de BREEAM-lijst.
pagina 3
De burger als uitgangspunt LAB avg
De burger als uitgangspunt
LAB avg Bijna ieder bedrijf of instelling stelt de patiënt of burger centraal. De nieuwe AVG/GDPR-wetgeving kan je zien als stok achter de deur om nu echt iets te gaan doen. Dat klinkt heel logisch en klantvriendelijk, maar gebeurt dat in de praktijk ook? Tijdens de zevende editie van het drukbezochte Paperless Lab Academy aan het mooie Lago Maggiore kwam ik tot de conclusie dat er een aantal essentiële puzzelstukjes in elkaar gaat vallen.
pagina 7
‘Was alle lab-apparatuur maar zo simpel’
‘Was alle lab-apparatuur maar zo simpel’
De vestiging van Bureau Veritas in Rotterdam legt zich vanouds toe op de analyse van petrochemische en petroleumproducten. Uitbreiding naar bepalingen voor de agri-markt vereiste een nieuwe labinrichting. Er werd ook geïnvesteerd in benchtop-NMR, waarmee vastvetbepalingen bijna een kwestie van een druk op de knop zijn geworden. Bureau Veritas liet een aanbouw tegen het bestaande gebouw plaatsen.
pagina 11
Inspectie verscherpt controle CMR-stoffen
Inspectie verscherpt controle CMR-stoffen
De inspectie gaat scherper controleren of laboratoria zich houden aan de wettelijk vastgelegde eisen over de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, vooral de kankerverwekkende, mutagene en reproductieschadelijke stoffen. Hoe kunnen laboratoria praktisch uitvoering geven aan de blootstellingsbeoordeling en aantonen dat risico's worden beheerst? Tijd om actie op te ondernemen.
pagina 15
Innovatietools voor de zorg Insights - Marleen van Lokven
Innovatietools voor de zorg
Insights - Marleen van Lokven Met veel positieve energie kijk ik terug op InnovatietripNL. Dit is een initiatief van Joris Arts en Christian Vader, waarbij een gemêleerd gezelschap van 30 mensen, werkzaam in en voor de zorg, een tweedaagse innovatietrip door Nederland maken. Een van de doelen is deze groep enthousiastelingen te laten inspireren door succesvolle instellingen en bedrijven die actief zijn in zorginnovatie en om elkaar onderling te versterken.
pagina 19
TNO’s zeewier processing laboratorium
TNO’s zeewier processing laboratorium
Voor onderzoek naar technologieën die biomassa omzetten naar groene brand- en grondstoffen heeft ECN part of TNO in Petten voor de verwerking van zeewier een speciaal laboratorium in gebruik genomen. Zeewier heeft veel potentie als duurzame bron binnen de energietransitie. Wereldwijd is dit het eerste laboratorium op deze schaal. Per dag kan er 50 kilo nat zeewier verwerkt worden. De locatie biedt flexibel inzetbare testfaciliteiten.
pagina 20
Tijds- en kwaliteitswinst door MPCD-analyserobot
Tijds- en kwaliteitswinst door MPCD-analyserobot
Een nieuwe analyserobot biedt Nofalab de mogelijkheid om eetbare oliën snel te controleren op de aanwezigheid van MCPD en aanverwante contaminanten. Dankzij de volautomatische analyse zijn resultaten veel eerder bekend en behoort de vervuiling en wekelijkse vervanging van onderdelen van de GC-MS tot het verleden: ‘Voorheen moesten we door vervuiling wekelijks onderdelen vervangen van de GC-MS’
pagina 22
Flexibele  opschalingschemie
Flexibele opschalingschemie
Met flexibel configureerbare glasreactoren produceert Alcami chemische verbindingen op kiloschaal voor toxicologische en klinische studies. De opschaling van grammen naar kilo’s is een huzarenstukje dat naast expertise uiterst betrouwbare apparatuur vergt. Het maken van die eerste kilo’s is de specialiteit van Alcami. De CMDO produceert uitsluitend in opdracht van farmaceutische en biotechnologische bedrijven.
pagina 26
‘We verkopen nu veiligheid’
‘We verkopen nu veiligheid’
50 jaar na de oprichting en 50 jaar verder in de ontwikkeling van microbiologische veiligheidskasten is het tijd voor een feestje. Arno Wouters, algemeen directeur van Kojair Tech Oy en al 25 jaar betrokken bij de ontwikkelingen van het Finse bedrijf, ziet de vrucht van innovatie vertaald in marktleiderschap op de Nederlandse markt. “Het overgrote merendeel van de verkochte klasse II-kasten is er nu een van ons”
pagina 31
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag