Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2019-3 13-04-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights April 2019
Special LIMS en Labsoftware De jaarlijkse special over LIMS en Labsoftware biedt een update van het leveranciersoverzicht van de LIMS-markt. Rapportages over implementaties van LIS- en LIMS-systemen in de labpraktijk, waaronder de uitrol van een LES bij het tribologie-laboratorium van Dekra Rail in Utrecht. Twee gebruikers van chemicaliënbeheersoftware delen hun ervaringen. Een terugblik op LABautomation 2019 waar aan de hardwarekant geauto-matiseerde vloeistofhandelingssystemen centraal stonden en aan de softwarekant LIMS-systemen en andere databeheersystemen.

Verschenen: 13-04-2019
Voorrijkosten Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Voorrijkosten
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Onze witgoedreparateur doet het nog steeds: bij hem gaat de teller standaard lopen op 55 euro, want hij moet zijn servicewagen wel eerst van zijn huis naar onze parkeerplaats rijden om onze kapotte vaatwasser te repareren. Een ritje van pakweg 5 km, kost 6 minuten, daarvoor worden 55 euro voorrijkosten berekend. Dat is leuk verdiend: 550 euro per uur. Het is totaal niet meer van deze tijd om dit soort kosten zo expliciet aan klanten door te berekenen. Natuurlijk, de auto moet afbetaald worden, er zijn brandstof- en verzekeringskosten, maar die kun je ook op een andere, minder opzichtige manier in de factuur doorberekenen.
pagina 3
Trillingsvrij, duurzaam kantoor-labgebouw
Trillingsvrij, duurzaam kantoor-labgebouw
Op vrijdag 22 maart is op Amsterdam Science Park het nieuwe laboratorium en kantoorgebouw Matrix VII officieel geopend. Het trillingsvrije gebouw biedt onderdak aan onder andere Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL), een wetenschappelijke, publiek-private samenwerking van NWO, UvA, VU en ASML. Het verantwoordelijke ontwerpteam bestond naast Deerns uit Ector Hoogstad Architecten en IMd Raadgevende Ingenieurs. In het gecombineerde laboratorium-kantoorgebouw van ruim 9.000 m2 zijn hybride laboratoria gerealiseerd: kantoorruimten die in de toekomst eenvoudig een laboratoriumfunctie kunnen krijgen. Klimaatplafondeilanden verwarmen of koelen het gebouw duurzaam.
pagina 9
Alle veiligheidsinformatie met een muisklik
Alle veiligheidsinformatie met een muisklik
Voor bedrijven en instellingen die met gevaarlijke stoffen werken is het belangrijk om deze stoffen met de bijbehorende veiligheidsinformatie goed te registreren. Speciale software kan daarbij een hoop werk besparen, zo blijkt uit ervaringen van medewerkers van GKN Fokker Aerostructures en Zuyderland MC. Wie werkt met gevaarlijke stoffen, moet goed op de hoogte zijn van de bijbehorende risico’s en voorzorgsmaatregelen. Vanuit de overheid zijn allerlei regels opgesteld om dat te waarborgen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een register bij te houden van alle gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn in een bedrijf. Voor elke stof moet een actueel veiligheidsinformatieblad (VIB) worden bewaard in de eigen taal.
pagina 12
Year of the Taco
Year of the Taco
Eigenlijk ben ik wat vroeg met mijn column, omdat de echte Taco-dag 4 oktober is, maar ja, die dag komt LABInsights niet uit. Bovendien overstijgt dit mij persoonlijk, want ik wil u graag wijzen op het belang van standaardisatie in de breedste zin van het woord. Zoals u hebt kunnen lezen, ben ik in 2019 bestuursvoorzitter van ASTM International als geheel. Een enorme eer om meer dan 32.000 internationale vrijwilligers te mogen vertegenwoordigen. Elk lid is betrokken bij een of andere vorm van standaardisatie, georganiseerd in bijna 150 verschillende comités.
pagina 17
Dit was Laborama Expo 2019
Dit was Laborama Expo 2019
Laborama Expo wist op de nieuwe locatie ‘Brussels Expo’ meer bezoekers te trekken. De eerste dag reikte de teller tot net over de 1.000. Met de tweede dag erbij kwamen er in totaal zo’n 1.900 geïnteresseerden op het evenement af. Een sfeerimpressie van de beurs met enkele hoogtepunten en Laborama-primeurs.
pagina 18
Hoe wordt de AVG-rolverdeling? Column Bert Eussen, applicatieontwikkelaar Klinische Genetica Erasmus MC
Hoe wordt de AVG-rolverdeling?
Column Bert Eussen, applicatieontwikkelaar Klinische Genetica Erasmus MC Hoe gaan bestuurders, unithoofden, ict-afdelingen, kwaliteitsinstanties, onderzoekers, de kliniek en sponsoren om met de nieuwe spelregels voor gegevensbescherming ofwel de AVG/GDPR? De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), een officieel adviesorgaan van de overheid, heeft richtlijnen opgezet. In dit document aangaande de wetenschappelijke integriteit (KNAW 2016) duikt bij het beter beheren van wetenschappelijke data regelmatig de term FAIR op. Fair-data zijn Findable (vindbaar), Accessible (toegankelijk), Interoperable (uitwisselbaar) en Reusable (herbruikbaar). Hun herkomst is transparant. Daarom kunnen ze hergebruikt worden ten behoeve van de klinische zorg, onderzoekers en burgers.
pagina 23
Verhuizing laboratoriumtafel van 1.100 kg is precisieklus
Verhuizing laboratoriumtafel van 1.100 kg is precisieklus
Melles Griot (IDEX Optical Technologies) schakelde een gespecialiseerd verhuisbedrijf in om elk risico op torderen van een zeer nauwkeurig uitgelijnde laboratoriumtafel uit te sluiten. Deze tafel met een gewicht van 1.100 kg werd geplaatst om metingen met nanoprecisie te kunnen uitvoeren. Het gevaarte heeft een vlaktetolerantie van ± 0,1mm per m2 en zou — als het blad ook maar iets zou verbuigen — onbruikbaar worden. Verhuisbedrijf Mondial Van Dijk bouwde voor de plaatsing een stellage in de labzaal om het blad te kunnen lichten, de poten te verwijderen en het blad te kantelen. Van cruciaal belang was het uitlijnen van de hijsteugels voor een gelijke verdeling van krachten op het tafelblad. De gebruikte materialen waren zorgvuldig gereinigd en er waren beschermingsmaatregelen genomen om de klus schoon en zonder beschadigingen te klaren.
pagina 24
LIMS-markt: wie levert wat?
LIMS-markt: wie levert wat?
De jaarlijkse special over LIMS en Labsoftware biedt een update van het leveranciersoverzicht van de LIMS-markt
pagina 26
Dekra Rail ruilt eigen applicatie in voor cloud based LES De selectie van een pakket is een kunst op zich
Dekra Rail ruilt eigen applicatie in voor cloud based LES
De selectie van een pakket is een kunst op zich “Op een gegeven moment haalt de ict je in”, zegt projectleider Gerrit van Middelkoop van Dekra Rail in Utrecht. Dan is het tijd voor de aanschaf van een nieuw LIMS. Maar welke te kiezen? Voor het onderzoek naar slijtageonderdelen van treinen om rijdend materieel in topconditie te houden, koos het tribologisch/tribotechnisch laboratorium in Utrecht voor een Lab Execution System. Van Middelkoop is met 40 jaar ervaring de nestor in het tribologisch/tribotechnisch laboratorium. Hier werken acht van de in totaal tachtig medewerkers binnen Dekra Rail Utrecht. Zij bewaken de conditie van rijdend materieel op het spoor door middel van smeermiddelenonderzoek. Van Middelkoop: “Treinen gaan tientallen jaren mee, maar hebben slijtage-onderdelen die regelmatig vervangen of hersteld moeten worden. Met het oog op optimale beheerkosten is het belangrijk om abnormale slijtage vast te stellen en te voorspellen, bijvoorbeeld aan de hand van de grootte en hoeveelheid deeltjes in smeerolie.
pagina 28
Toekomstbestendig LIS Technidata toonaangevend in labautomatisering
Toekomstbestendig LIS
Technidata toonaangevend in labautomatisering Technidata, de softwareleverancier voor klinische laboratoria en biobanken, versterkt haar positie op het gebied van laboratoriumautomatisering en kondigt de integratie aan met het laboratoriumautomatiseringssysteem voor de micro- biologie van BD Kiestra. Kijkende naar de al bestaande interface met COPAN WASPLab, biedt Technidata nu geavanceerde integratie aan met de enige twee bestaande laboratoriumautomatiseringssystemen voor de microbiologie. Technidata heeft in de Benelux en andere landen wereldwijd een aantal geavanceerde koppelingen gerealiseerd met TLA-systemen (Total Lab Automation), die verschillende disciplines ondersteunen, zoals microbiologie of klinische chemie. Zo is TDBactiLink gelanceerd, een middleware-versie binnen het LIS van Technidata dat voor integratie van de laboratoriumorganisatie en verlaging van kosten zorgt. TDBactiLink microbiologie middleware is ook volledig geïntegreerd met COPAN WASPLab en BD Kiestra laboratorium-automatiseringssystemen.
pagina 33
Unieke, bacteriële vingerafdruk met handstrijkje
Unieke, bacteriële vingerafdruk met handstrijkje
Dankzij de forensische metagenomica is het mogelijk een monster te nemen van het oppervlak van een voorwerp en dan op basis van een bacterieprofiel te bepalen wie dat oppervlak ervoor heeft aangeraakt. Door het bacterieprofiel van een handstrijkje van een verdachte te vergelijken met dat van een voorwerp op de plaats delict kan een uitspraak worden gedaan over de waarschijnlijkheid dat de verdachte zich daar ten tijde van het misdrijf ophield. Gemiddeld bevinden zich op de hand van een mens 150 soorten bacteriën. Die populatie blijkt voldoende uniek om te kunnen worden gebruikt als identificatiemiddel. Bovendien geven bacterieprofielen inzicht in de weefselorigine van een spoor.
pagina 34
LabAutomation gaat door 350 bezoekersgrens
LabAutomation gaat door 350 bezoekersgrens
LabAutomation 2019 was met 356 bezoekers beter bezocht dan ooit. Onder de geïnteresseerden veel bekende gezichten. Wie in de labautomatisering zit, weet dat nergens in Nederland in één dag zoveel informatie over liquid handling- en labsoftware te krijgen is als in Den Bosch. Een fotoverslag van deze editie. LabAutomation blijft groeien, met 356 bezoekers op 26 maart werd voor het eerst de grens van 350 doorbroken. Vorig jaar wist deze dag 334 bezoekers te trekken. De formule − een combinatie van praktisch ingestoken lezingen over labautomatisering en een centraal beursplein waar leveranciers in hard- en software exposeren − staat als een huis. Ook bij Gilson was het aanpoten in de pauzes tussen de lezingen.
pagina 36
Vooruitblik LabSafety 2019
Vooruitblik LabSafety 2019
Op dinsdag 21 mei 2019 is het weer tijd voor het tweejaarlijkse evenement ‘LabSafety’ dat volledig in het teken staat van ‘veiligheid in het lab’. Een praktisch ingestoken congresprogramma en bijbehorende informatiemarkt geven handvatten om veiligheidsrisico’s op het lab aan te pakken en bewustzijn te creëren op de labvloer. Congrescentrum De Reehorst in Ede vormt weer het podium voor LabSafety dat voor het laatst in 2017 doorgang had. Het evenement bestaat uit een conferentieprogramma en een expositiegedeelte, waar leveranciers van laboratoriummeubilair, chemicaliën, installaties, labapparatuur en -toebehoren oplossingen tonen ter verbetering van de labveiligheid.
pagina 41
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag