Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2019-1 08-02-2019
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights Februari 2019
Veiligheid in het lab Veiliger werken in het laboratorium blijft een hot topic. Er valt nog veel te verbeteren op dit vlak en de wetgeving wordt aangescherpt. Niet alle laboratoria zijn hier klaar voor.In 2018 is de ‘ISO 45001 Managementsysteem voor gezond en veilig werken’ uitgekomen, maar hoe wordt de norm in de praktijk gebracht?Veiligheidskabinetten. Biosafety-kabinetten bieden steeds meer veiligheid, mede dankzij alarmering die waarschuwt als veiligheidsgrenzen overschreden dreigen te worden.

Verschenen: 08-02-2019
Poedersneeuw editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Poedersneeuw
editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Klimaatopwarming mag je niet koppelen aan ‘het weer’, zoals wij dat beleven. Het heet niet voor niets ‘global warming’: wereldwijd warmt het op, wat er lokaal gebeurt is minder relevant en zeker geen indicator voor mondiale processen. Sterker nog, door veranderende stromingen kan het klimaat regionaal zelfs wat afkoelen. Hier in Nederland viel eindelijk weer eens sneeuw, poedersneeuw zelfs. Daar hebben we lang op moeten wachten. Trump zou zeggen dat het met ‘climate change’ allemaal wel meevalt: ‘kijk eens hoe koud het nu is’. Die vlieger gaat niet op.
pagina 3
Nieuwe spelregels voor delen medische data AVG
Nieuwe spelregels voor delen medische data
AVG Bij de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) wordt er in eerste instantie vaak gedacht aan de bescherming van onze privacy data bij sociale media, zoals Facebook, en aan commerciële marketingactiviteiten van bedrijven. Deze nieuwe, Europese privacywetgeving heeft echter veel meer impact op ons burgers en — niet onbelangrijk — op het medisch onderzoek, waar de AVG het gebruik van deze data voor wetenschappelijke doeleinden sterk reglementeert. Naast de medische dossiers van de zorgverleners in de eerste, tweede en derde lijn raakt de AVG de markt voor ‘Persoonlijke Gezondheidszorg Omgevingen’. De AVG/GDPR is hier helder over: Europese burgers hebben toegangsrecht tot alle eigen medische data.
pagina 9
Pas op met neutrale gassen!
Pas op met neutrale gassen!
Het veiligheidsbewustzijn rond het werken met vloeibare gassen in laboratoria moet nog verder omhoog, vindt Stefan Suys, productmanager Equipment & Installations Benelux bij Air Liquide. “Met name bij neutrale gassen zijn mensen zich vaak onvoldoende bewust van gevaar.” “Ik geef trainingen in het veilig omgaan met gassen bij onze klanten- laboratoria. Dat is belangrijk: wie werkt met (vloeibare) gassen moet zich bewust zijn van de risico’s en ook weten welke preventiemaatregelen noodzakelijk zijn. Wanneer het gaat om toxische, corrosieve of brandbare en brandvoedende gassen, zijn mensen zich meestal goed bewust van de risico’s op vergiftiging, brandwonden en explosies. Maar neutrale gassen kunnen ook heel gevaarlijk zijn.
pagina 10
‘We houden al vijftig jaar de 1–0 in innovatie’
‘We houden al vijftig jaar de 1–0 in innovatie’
“Het is veel gemakkelijker om te kopiëren dan te innoveren. Dat we met innovatie in kwaliteit en veiligheid altijd met 1-0 voor willen staan, maakt dat onze biosafety-kabinetten waarschijnlijk de meest gekopieerde in Europa zijn. Verbeteren zit in onze genen, daarvoor moet je anders durven te denken en ernaar handelen”, zegt Arno Wouters, DGA bij Kojair. Het meest succesvolle én gekopieerde bioveiligheidskabinet komt uit de Biowizard-familie: de ‘Silver Line’. Die kwam vrijwel gelijktijdig op de markt met de invoering van de EN-12469:2000, de norm voor Bio Safety Kabinetten die in 2000 werd gelanceerd. We zijn nu bijna 20 jaar verder en Kojair Tech Oy bestaat dit jaar 50 jaar. Sinds de oprichting is consistent geďnvesteerd in productontwikkeling en expertise opgebouwd in schoneluchttechnologie.
pagina 12
ISO 45001: van theorie naar praktijk
ISO 45001: van theorie naar praktijk
In 2018 is de ‘ISO 45001 Managementsysteem voor gezond en veilig werken’ uitgekomen, afgestemd op de eisen van deze tijd. Een risicogerichte aanpak is uitgangspunt van deze norm. Van labs wordt verwacht dat ze minder vanuit procedures werken en meer borgen op basis van vakbekwaamheid. Maar hoe wordt dat in de praktijk gebracht? In de huidige opzet sluit de ISO 45001 goed aan op andere ISO-normen voor milieu en kwaliteit. Om risicogericht te kunnen werken is er in de norm veel aandacht voor de contextanalyse. Welke ontwikkelingen in de maatschappij spelen er vanuit het thema gezond en veilig werken? Welke wetgeving is van kracht?
pagina 14
Justified Hiring Mark van Lieshout  adviseert de redactie van LABinsights
Justified Hiring
Mark van Lieshout adviseert de redactie van LABinsights Uit recente nieuwsartikelen kunnen we opnieuw lezen dat de Nederlands economie nog op steeds volle toeren draait, correctie: … op volle toeren wil draaien. Want de tandwielen knarsen hier en daar. Waarom? Omdat het aantal niet ingevulde vacatures oploopt en belangrijke functies voor een lange tot veel te lange tijd leeg blijven. Vertraging van projecten tot zelfs annuleren van opdrachten kunnen het gevolg zijn. Dit doet je business geen goed. Ik zeg daarom: werving en selectie moet en kan anders georganiseerd worden. Hoe vaak horen we niet “De kandidaat is het net niet…” of “Mijn onderbuikgevoel zegt…”.
pagina 17
Droplet nanoreactoren werpen licht op immuniteit tegen kanker
Droplet nanoreactoren werpen licht op immuniteit tegen kanker
Onderzoekers van de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben dit microfluďdisch platform ontwikkeld om duizenden immuuncellen tegelijk individueel te stimuleren en bestuderen. Het platform creëert daarvoor identieke druppeltjes (droplet nanoreactortechnologie), die kunnen worden beschouwd als geminiaturiseerde labs met elk een enkele cel. Hiermee willen ze het immunologisch onderzoek versnellen van plasmacytoďde dendritische cellen (pDC’s). Dit is een zeldzaam type immuuncellen, dat specifieke eiwitten produceert, essentieel in de immuniteit tegen kanker.
pagina 18
Combi borgt veiligheid high-carezone
Combi borgt veiligheid high-carezone
Werken aan de gezondheid van anderen, zoals bij farmaceutische bereidingen, is een groot goed, maar dan wel zonder dat de eigen gezondheid daarbij in gevaar komt. Een veiligheidskabinet en veilige afvalverwijdering zijn daarvoor randvoorwaarden. Cytostaticaveiligheidskabinetten beschermen laboranten tegen blootstellingsrisico’s bij de aseptische bereiding van medicijnen die via een infuus, een injectie of een pleister moeten worden toegediend. Te denken valt aan zware pijnstillers en antibiotica, maar hoofdzakelijk betreft het cytostatica. Bij het inperken van de blootstellingsrisico’s geldt in dat verband het ‘alara-principe’: as low as reasonably achievable.
pagina 20
‘Onze films zijn net legoblokjes’
‘Onze films zijn net legoblokjes’
De onderzoeksgroep van prof. Nieck Benes, hoogleraar ‘Films in Fluids’ aan de Universiteit Twente, ontwikkelt nieuwe membranen die werken onder extreme condities zoals hoge druk, temperatuur of zuurgraad. Veelbelovend zijn robuuste precisiemembranen met hybride lagen die zijn opgebouwd uit anorganische en organische verbindingen en holle nanobuizen voor duurzame productie van chemische bouwstenen. De lege ruimte manipuleren, om controle uit te oefenen op de beweging van atomen en moleculen’, was de kern van Nieck Benes’ oratie als hoogleraar ‘Films in Fluids’. De 47-jarige membraantechnoloog ontwikkelt daartoe met zijn groep aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie zeer dunne films, bijvoorbeeld 100 nanometer dik, die verschillende moleculen in verschillende mate tegenhouden.
pagina 22
Lapt de labwereld milieuwetten aan de laars?
Lapt de labwereld milieuwetten aan de laars?
Leveranciers, afnemers en gebruikers van labapparaten zijn wettelijk verplicht om te zorgen dat elk afgedankt apparaat gecontroleerd en verantwoord wordt ingezameld en verwerkt tot herbruikbare ‘monostromen’. De overheid heeft de verantwoordelijkheid hiervoor neergelegd bij de producenten. Dat blijkt niet te werken, eindgebruikers leveren de afgedankte apparaten daar nauwelijks in. Strengere regels dreigen… Vrijwel alle laboratoriumapparatuur bevat elektronica. Elk apparaat valt onder de WEEE-wetgeving, de wet die de verwerking van elektronisch afval regelt. Dit is een Europees geldende verplichting. Maar wat als afgedankte apparatuur niet wordt ingeleverd?
pagina 27
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag