Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2018-6 21-09-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights September 2018
Special WoTS 2018; Van 2 tm 5 oktober opent WoTS 2018 de deuren voor de laboratoriumwereld. In dit nummer alles ter voorbereiding van een efficiënt beursbezoek, inclusief het uitgebreide noviteitenoverzicht. In het WoTS-magazine, een exclusieve beursuitgave die in samenwerking met beursorganisator FHI is samengesteld, staan alle overige wetenswaardigheden rond WoTS 2018. Hier is uitgebreide informatie te vinden over de X-peditions, seminars en TechAwards-nominaties. In het hart bevindt zich de plattegrond met exposantenlijst.

Verschenen: 21-09-2018
Technologiegek Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Technologiegek
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur What’s new tijdens WoTS 2018? Op materieel vlak te veel om op te noemen. Op immaterieel vlak denk ik vooral de sfeer van positivisme die de sector ademt. Twee jaar geleden waren we net uit de crisis, toch was daar in de labwereld nog weinig van te merken. Projecten waren in de jaren ervoor namelijk on hold gezet. Dan duurt het al snel zo’n 1 à 2 jaar om de effecten van een aantrekkende economie terug te zien in onze branche. We zitten nu volop in de opgaande fase. Ik merk vanuit berichtgeving dat er dit jaar ontzettend veel geïnvesteerd wordt in de sector. Leveranciers hoor je niet klagen, of het moet de drukte zijn, maar dat is een luxeprobleem.
pagina 3
We vergroten de slagingskans van jonge, groeiende techbedrijven Jean-Paul van Oijen, directeur TWICE Eindhoven
We vergroten de slagingskans van jonge, groeiende techbedrijven
Jean-Paul van Oijen, directeur TWICE Eindhoven Sinds de oprichting in 1998 heeft TWICE inmiddels in de regio Eindhoven vier huisvestingsformules voor groeiende, innovatieve techbedrijven geopend, waarvan er drie met hoogwaardige labtechniek zijn uitgerust. De circa 110 gevestigde jonge hightech bedrijven ontwikkelen zich als kool, aangejaagd door een bewezen groeiformule. JeanPaul van Oijen, directeur van TWICE Eindhoven, over dekracht van het TWICE-ecosysteem dat veelbelovende, jonge hightech ondernemingen helpt de brug naar marktrijpheid te slaan.
pagina 12
Fotoverslag ACHEMA 2018 Hoogtepunten van ‘s werelds grootste chemiebeurs
Fotoverslag ACHEMA 2018
Hoogtepunten van ‘s werelds grootste chemiebeurs ACHEMA 2018 toonde volop trends, ontwikkelingen en innovaties voor de chemie en biotechnologie. Een fotoreportage met enkele hoogtepunten van deze driejaarlijkse beurs.
pagina 14
Gebruikers kunnen als  ambassadeur voor een norm  optreden Gezocht: labmedewerkers (m/v) die actief meedenken in normcommissies
Gebruikers kunnen als ambassadeur voor een norm optreden
Gezocht: labmedewerkers (m/v) die actief meedenken in normcommissies Door te participeren in normcommissies krijgen laboratoria de verantwoordelijkheid voor de Nederlandse in- breng bij Europese en mondiale normalisatie. In de norm- commissie ‘Zuurkasten en de overige laboratorium- inrichtingen’ zijn labs nu nog niet vertegenwoordigd. De commissieleden roepen laboranten op zich te melden en actief deel te nemen in het belang van de laboratoria zelf.
pagina 16
Controle-momenten? Insight Jules Hoenderop; adviseert de redactie van LABinsights
Controle-momenten?
Insight Jules Hoenderop; adviseert de redactie van LABinsights Een tijdje terug moest ik voor de eerste keer de banden van m’n nieuwe leaseauto laten wisselen. Via de leasemaatschappij opdracht gekregen dit bij een grote carfitter te doen.

Dit was een nieuwe ervaring voor mij. Toen ik in de wachtruimte achter m’n laptop zat te werken, kwam een monteur met een wielmoersleutel in de hand naast me staan. Of ik even wilde meelopen, omdat hij de bouten ging aandraaien. Op dat moment was ik een telefoongesprek aan het afronden, maar hij wachtte totdat ik met hem meeliep. Het was geen keuze, maar een procedure.

Onder mijn toeziend oog draaide hij in 2 minuten tijd alle muurbouten vast. Vervolgens kon ik buiten even wachten, waarna hij de auto van de brug reed en me de autosleutel overhandigde.

In de auto drong het tot mij door dat ik als betalende klant was ingezet voor de controle op de werkzaamheden van de monteur. Als je deze parallel doortrekt, is dat hetzelfde als wanneer je een aanvragende arts in het ziekenhuis laat meekijken of bepaalde labwaarden juist zijn overgenomen. Nee, in het lab ligt die service hoger. Waarschijnlijk ook omdat ze het belangrijk vinden om dit zelf te doen.

Heel veel labprocessen die ik zie, ‘hangen’ met controlemomenten aan elkaar: aftekenlijsten, scannen van gesloten koffers op locatie A en locatie B, et cetera. Vaak is men in het lab heel erg trots op deze vele controlemomenten en wordt er met passie over verteld.

Wat minder wordt beseft, is dat een proces dat alleen beheerst kan worden met talrijke controles een slecht proces is. Of waarbij de uitzonderingen de regel zijn gaan domineren in de controlemomenten. In mijn rol als consultant help ik onze klanten hun proces te vereenvoudigen, waarbij we nooit de carfitters-methodiek adviseren.
pagina 19
Recensie ‘Makers van leven’ door Esther Thole Leest als SF, maar is toch echt  science
Recensie ‘Makers van leven’ door Esther Thole
Leest als SF, maar is toch echt science ‘Makers van leven’ door Esther Thole beschrijft heel mooi waar klein Nederland groot in kan zijn. Mark van Lieshout recenseerde het boek en ziet in de titel de missie van vele Nederlandse onderzoekgroepen gereflecteerd die in de laboratoria bezig zijn met een grotere missie: ‘Het maken van leven’.
‘Dit onderzoek speelt zich niet alleen af in Nederland natuurlijk, ook daarbuiten. Wel steken enkele researchgroepen hier boven het maaiveld uit. Vol overgave zijn onderzoekers kleine, maar belangrijke delen van een grote puzzel aan het ontrafelen. Her en der vallen er al puzzelstukjes op hun plaats, getuige de bijdrage van Nobelprijswinnaar Ben Feringa (RUG) over zijn moleculaire motortjes. Ook Bert Meyer (TUE), Jan van Hest (TUE en RUN) Nathalie Katsonis (TUT) en vele andere doen hun duit in het zakje.
pagina 21
Innovation Centre: We kunnen nu 2D-NMR uitvoeren Antoinette Toebes, Research specialist R&D Food Structuring bij FrieslandCampina
Innovation Centre: We kunnen nu 2D-NMR uitvoeren
Antoinette Toebes, Research specialist R&D Food Structuring bij FrieslandCampina Bij FrieslandCampina Innovation Centre is een nieuw toestel voor nucleaire magnetische resonantie (NMR) in gebruik genomen om onder meer structuren te kunnen meten van ‘gebonden’, ‘ingesloten’ en ‘vrij’ water in zuivelproducten. Het bijzondere aan het toestel is dat dit oorspronkelijk ontwikkeld is voor de petrochemie, maar door de fabrikant geschikt gemaakt is voor voedingsonderzoek.
Voor de bundeling van alle onderzoeksactiviteiten in Wageningen beschikte FrieslandCampina Research in Deventer al over een over een toestel voor lage resolutie NMR. Dit werd destijds ingezet voor onderzoekstoepassingen als de bepaling van vet in kaas, vastvetgehalte en water druppelgrootteverdeling in boter. Antoinette Toebes, Research specialist | R&D Food Structuring bij FrieslandCampina Innovation Centre, heeft voor de verhuizing jaren met dit instrument van Oxford Instruments gewerkt. Toen bekend werd dat dit systeem niet langer ondersteund zou worden, ging de afdeling op zoek naar een nieuwe research NMR.
pagina 22
Workshop Virtual Reality ‘zelf’ laboratoriumapparatuur in elkaar zetten
Workshop Virtual Reality
‘zelf’ laboratoriumapparatuur in elkaar zetten Virtual en Augmented Reality zijn hot. Tijdens Achema konden bezoekers naast de stand van IKA zelf uitproberen hoe deze technologie in de praktijk werkt. Zo was het mogelijk om ‘zelf’ laboratoriumapparatuur in elkaar te zetten. RealWorld One, gespecialiseerd in de software achter VR en AR, organiseerde workshops om het concept uit te testen. Hoewel de mogelijkheden in theorie eindeloos zijn, kampt VR en AR in werkelijkheid nog met veel kinderziektes. Zo moeten gebruikers erg wennen aan het manipuleren van voorwerpen in de ruimte met een besturingspaneel dat in de palm van de hand wordt gehouden. Dit voelt nog niet erg natuurlijk aan. Daarbij liepen applicaties regelmatig vast of werden commando’s niet uitgevoerd.
pagina 24
Ontwikkel eerst een routekaart van toekomstige  werkprocessen Rondetafelinterview rond de ontwikkeling van veilige en duurzame laboratoria
Ontwikkel eerst een routekaart van toekomstige werkprocessen
Rondetafelinterview rond de ontwikkeling van veilige en duurzame laboratoria Vier experts in laboratoriumbouw en -inrichting discussieerden tijdens een rondetafelinterview over het ontwikkelen van veilige en duurzame laboratoria. Labgebouwen toekomstbestendig maken begint met het begrijpen van processen, waarbij rekening gehouden moet worden met de automatiseringstrend, de roep om duurzaamheid, de focus op integrale veiligheid, en het voortschrijdende kwa- liteitsdenken. Deel I van een tweeluik over de nieuwe ge- neratie labs die flexibel en generiek tegelijk is.
Aan tafel zitten adviseur Rob Prinzen van Prinzen Advies, architect Rob Kanbier van KuiperCompagnons, adviseur Jan Kallenbach van Pharmost en adviseur Jeroen de Jongh van AT Osborne. Het viertal heeft ieder voor zich minimaal 25 jaar ervaring in de advisering rond de bouw en het inrichten van technische gebouwen. Vanuit hun expertise hebben ze een zesde zintuig ontwikkeld voor toekomstige ontwikkelingen in de sector.
pagina 26
Verwacht op  WoTS 2018
Verwacht op WoTS 2018
World of Science & Technology van 2 tot en met 5 oktober in de Jaarbeurs Urechts geeft het beproefde recept uit 2016 een vervolg. Binnen World of Laboratory maken de vier X-peditions een interactief beursbezoek mogelijk, terwijl de seminars voor extra diepgang zorgen. Zo’n 150 exposanten zullen de nieuwste technische ontwikkelingen in de laboratoriumsector tonen.
Veel van de vertrouwde exposanten staan er weer. Vlak voor het ter perse gaan van dit nummer telde de exposantenlijst in hal 7, waar laboratoriumtechnologie zich concentreert, krap 150 bedrijven. Dit is vergelijkbaar met de voorgaande twee edities. Vrijwel alle grote namen staan er weer. Overigens bevinden zich ook aan laboratoriumtechnologie gerelateerde bedrijven in andere hallen, bijvoorbeeld in World of Automation, hal 8.
pagina 30
Monitoringsysteem bewaakt werkplek 24/7 Merkonafhankelijke iMesure Technology
Monitoringsysteem bewaakt werkplek 24/7
Merkonafhankelijke iMesure Technology De belangstelling voor monitoringsystemen ter bewaking van het functioneren van (lucht)technische installaties groeit. Steeds meer laboratoria willen kunnen aantonen dat processen 24/7 optimaal werken, zodat medewerkers adequaat beschermd worden onder de juiste onderzoekscondities.
Ook de overheid doet op dit vlak een duit in het zakje. Zo informeerde de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, 14 mei de Tweede Kamer over de ernst en de gevolgen van beroepsziekten, met name veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. In haar kamerbrief staat dat hierdoor circa 3.000 mensen per jaar sterven in Nederland. Niet gespecificeerd is hoeveel personen in de labsector dit betreft.
pagina 62
Hoe hoger de titer, hoe hoger de besmettingskans Insight Iris van ’t Leven, Iris Advies
Hoe hoger de titer, hoe hoger de besmettingskans
Insight Iris van ’t Leven, Iris Advies Ik kom regelmatig in laboratoria waar gewerkt wordt met materiaal dat besmet kan zijn met micro-organismen. Aan de ene kant zijn er medewerkers die ongerust zijn over hun blootstelling. Er zijn er ook die zeggen…: ‘Gewoon even wennen, twee weken ziek zijn, dan word je immuun en kun je veilig werken met de betreffende bacteriën.’
“Zo vragen medewerkers in medische laboratoria zich nogwel eens af hoe groot de besmettingskans is als ze metmateriaal werken, dat besmet blijkt te zijn met Zika, Dengueof Chikugunya. Zwangere werkneemsters maken zich zorgenof ze in een laboratorium kunnen blijven werken als in dezelfde werkruimte ook collega’s bezig zijn met analyse op Listeria, de bacterie die ook in rauwmelkse kaas zit en een risico vormt in de zwangerschap.
pagina 65
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag