Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights Juni 2018
Special Medisch; De hartkleptechnolog ie van Xeltis, onderdeel van een klinische studie, zou tot een paradigmaverandering kunnen leiden van openhartoperaties. De TU Eindhoven pioneert met organs-on-chip. Ze kunnen bijvoorbeeld dienen om de mechanismen achter ziekten te achterhalen. Met de afronding van de eerste bouwfase is Maastricht Universitair Medisch Centrum efficiŽnte faciliteiten voor klinische genetica rijker.

Verschenen: 22-06-2018
Voorgekookt Column Vincent Hentzepeter
Voorgekookt
Column Vincent Hentzepeter Aanbestedingen zijn een prachtig middel om bij laboratoriumbouw en -inrichting de beste partijen te kunnen selecteren tegen de scherpste prijs om het maximale uit een project te halen. Opdrachtgevers krijgen de beste kwaliteit tegen de laagste kosten en de good guys worden gescheiden van de cowboys in de markt. Ook wordt de kans op vriendendiensten zo ook een stuk minder. Idealiter, ja. Echter, de praktijk blijkt weerbarstig. En ervaringen van leveranciers met aanbestedingen zijn ronduit negatief (wij fungeren nog wel eens als klankbord).
pagina 3
De doctor achter de dokter Klinische chemie als afzonderlijk specialisme is relatief
De doctor achter de dokter
Klinische chemie als afzonderlijk specialisme is relatief In de loop van de tijd steeg de vraag naar en de impact van de medische laboratoriumdiagnostiek. Er wordt beweerd dat bij 70% van de medische beslissingen laboratoriumonderzoek een rol speelt. De rol van de analist en klinisch chemicus is bij het publiek weinig bekend. De dokter laat een onderzoek uitvoeren en contact tussen patiŽnt en laboratorium is er vaak alleen bij de bloedafname of urineafgifte. De klinisch chemicus is min of meer de doctor achter de dokter.
pagina 11
Mini-organen op een chip in Microfab/lab Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt microsystemen voor orgaanonderzoek
Mini-organen op een chip in Microfab/lab
Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt microsystemen voor orgaanonderzoek Mini-organen op een chip kunnen helpen om ziekteprocessen te bestuderen en zijn waarschijnlijk een beter model dan proefdieren of gekweekte cellen in een petrischaal. Hoogleraar Jaap den Toonder van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt dergelijke organs-on-chip in zijn speciale Microfab/lab: ďOnze resultaten verklaren wat clinici onder patiŽnten zien.Ē Wat direct opvalt bij het binnentreden van de semi-cleanroom van het Microfab/lab Technische Universiteit Eindhoven is het gele licht. Dit voorkomt beschadiging van de gevoelige organs-on-chip die hier geproduceerd worden en waarmee het onderzoek plaatsvindt. ĎOrgans-on-chipí is een relatief jonge technologie die door velen als veelbelovend wordt beschouwd. De techniek maakt gebruik van microfluÔdische chips - in feite kunststof apparaatjes van enkele centimeters groot
pagina 12
Schijnveiligheid is een kwalijke zaak Laat een robot werken met gevaarlijke stoffen
Schijnveiligheid is een kwalijke zaak
Laat een robot werken met gevaarlijke stoffen Het steeds lager moeten meten van concentraties milieuverontreinigende stoffen vereist geavanceerde, hybride instrumentatie en een geautomatiseerde monstervoorbereiding om grote monsteraantallen snel, reproduceerbaar en veilig te analyseren. Dit signaleert Sander Affourtit, country manager JSB Benelux. Redactie & fotografie: FOODnote ďLekker goedkoop die badeendjes bij de Action, denken consumenten. Wat ze niet weten, is dat veel van deze producten uit China worden afgekeurd voor ze op de markt komen, omdat de EU-regelgeving steeds meer restricties stelt aan de hoeveelheid PAKs en weekmakers, de ftalaten, en brandvertragers die erin mogen zitten. De gehalten in Chinese producten zijn vaak te hoog. Het is een bekend probleem bij de import van goedkope artikelen uit China. Daarom wordt er strikter op gecontroleerd. Het moet wel veilig zijn. Deze focus op veiligheid en de trend naar steeds lager meten zie ik ook in andere milieusectoren terug. Denk aan de bepaling van Mosh/Moah in voedingsmiddelen, glyfosaten afkomstig van Roundup in landbouwproducten en geneesmiddelenresten in ons milieu.
pagina 16
Afscheid van een waarheidsvinder De lange weg van DNA-labstraat naar magistraat
Afscheid van een waarheidsvinder
De lange weg van DNA-labstraat naar magistraat Ate Kloosterman tijdens zijn afscheidsrede. Direct na zijn toespraak werd hij, als dank voor zijn verdiensten, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (foto NFI). Afscheid van een Ďwaarheidsvinderí De lange weg van DNA-labstraat naar magistraat Met zijn afscheidsrede Ď40 jaar forensische biologie: waarheidsvinding als wetenschappelijke missieí sloot Ate Kloosterman - nestor van het Nederlandse DNA-onderzoek - 17 mei zijn wetenschappelijke carriŤre af. Een bloemlezing. In veel strafzaken spelen de resultaten van DNA-onderzoek een cruciale rol, zowel bij het aanklagen van verdachten, als bij het vrijpleiten van onschuldigen. Gedurende zijn carriŤre heeft prof. dr. Ate Kloosterman zich sterk gemaakt voor het vergaren en overdragen van kennis in zijn vakgebied, zowel bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) als aan de Universiteit van Amsterdam.
pagina 19
Nieuwe CSO KWR
Nieuwe CSO KWR
Annnemarie van Wezel is per 1 mei begonnen als nieuwe wetenschapsdirecteur van waterinstituut KWR. Zij volgt Gertjan Medema op die 8 jaar CSO was en een deeltijd hoogleraarschap aan de Michigan State University gaat combineren met de functie van senior onderzoeker.
pagina 20
MUMC+ opent afdeling Klinische Genetica Maastricht neemt Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT)-straat in gebruik
MUMC+ opent afdeling Klinische Genetica
Maastricht neemt Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT)-straat in gebruik Maastricht UMC+ heeft nieuwe faciliteiten van de afdeling Klinische Genetica officieel geopend. Een van de aanwinsten is een efficiŽnte NIPT-straat voor het uitvoeren van de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). Redactie LABinsights, fotografie: MUMC+ GabriŽl Zwart van de Raad van Bestuur verrichtte op 29 mei de officiŽle opening van de NIPT-straat. Het Maastricht UMC+ is een van de drie centra in Nederland die de NIPT mag uitvoeren. Met deze screening op foetaal DNA-materiaal uit het bloed van de moeder is vast te stellen of het nog ongeboren kind mogelijk het down-, edwards-, of patau-syndroom heeft. NIPT is een nieuwe test, die als proef in Nederland vanaf 1 april 2014 beschikbaar is voor alle zwangere vrouwen binnen de kaders van de TRIDENT studie. Het vormt een onderdeel van het bevolkingsonderzoek naar het vaststellen van het syndroom van Down. De test wordt aangeboden aan zwangere vrouwen die op basis van de combinatietest een verhoogde kans op een kind met trisomie 21 (syndroom van Down), trisomie 18 (syndroom van Edwards) en trisomie 13 (syndroom van Patau) hebben.
pagina 23
Petrochemielab AmSpec verrijst in 6 maanden Het AmSpec Rotterdam Technical Center in half jaar Ďup and runningí
Petrochemielab AmSpec verrijst in 6 maanden
Het AmSpec Rotterdam Technical Center in half jaar Ďup and runningí Het is oktober 2017 als de verbouwing begint van een bedrijfspand in Rozenburg dat al jaren leeg staat. De bomen groeien er uit de vloer. Minder dan een half jaar later heeft het gebouw een metamorfose ondergaan. De bezoeker betreedt een pand met uitstraling en een state-of-the-art petrochemielaboratorium van 2600 m2. Het AmSpec Rotterdam Technical Center is Ďup and runningí. Alinda Wolthuis | Fotografie: Marco Vellinga ďDe regio Rotterdam was een logische vervolgstapĒ, licht General Manager Jaap Poot de keuze voor de opening van een nieuw petrochemielab van AmSpec toe. ďRozenburg is ideaal gelegen op de grens van de Botlek en Europoort. Onze inspecteurs kunnen in korte tijd op elke gewenste locatie zijn, wat van belang is voor onze relaties.Ē AmSpec is een onafhankelijk scheepsladingcontrolebedrijf met de focus op in bulk verscheepte chemicaliŽn, ruwe olie, geraffineerde petroleumproducten en tot vloeistof verdichte gassen
pagina 24
We kunnen hartpatiŽntjes ťcht helpen Onze missie is om de hartklep opnieuw uit te vinden
We kunnen hartpatiŽntjes ťcht helpen
Onze missie is om de hartklep opnieuw uit te vinden Xeltis, trendsetter in onderzoek en ontwikkeling van medische hulpmiddelen, werkt aan een doorbraak in de behandeling van patiŽnten met een hartklepziekte. Het bedrijf is een pionier in zelfherstellende hartkleptechnologie. De eerste klinische studies tonen aan dat deze therapie de kwaliteit van leven van met name kinderen sterk kan verbeteren. GeÔmplanteerde hartkleppen van bio-absorberende polymeren, die geleidelijk vervangen worden door natuurlijk weefsel, waardoor een functionerende, lichaamseigen hartklep wordt opgebouwd. Dit is in een notendop hoe de Xeltis-technologie werkt. Tijdens een bezoek aan de vestiging in het Catalyst gebouw in Eindhoven laat operationeel directeur Alexander GŲhring de laboratoria en kantoren zien voor R&D, productie en langlopende, klinische studies.
pagina 28
Zeer zorgwekkende stoffen minimaliseren door goed registreren Restricties op gebruik van laboratoriumchemicaliŽn
Zeer zorgwekkende stoffen minimaliseren door goed registreren
Restricties op gebruik van laboratoriumchemicaliŽn Er gaat de komende jaren steeds strenger gelet worden op het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen en de blootstelling van medewerkers. Bovendien is er per januari ook een nieuwe lijst met potentieel zeer zorgwekkende stoffen toegevoegd. Het is aan te raden de juiste software te gebruiken om tijd te sparen en aan alle wettelijke (veiligheids) eisen te voldoen.
pagina 32
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag