Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights 2018-4 18-05-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
9x per jaar te ontvangen
LABinsights Mei 2018
Special Life Sciences: APO-T, nieuwkomer op het Pivot Park, ontwikkelt een kankermedicijn met een uniek doelwit, dat gezonde cellen (vrijwel) ongemoeid moet laten; Receptomics: Wageningen ontwikkelt micro-arrays met receptoren die een aanvulling kunnen zijn op sensorische proefpanels; Nadine Bongaerts geeft haar visie op de synthetische biologie in een maatschappelijke context. Als het programmeren met DNA een impact op de samenleving krijgt, dan zal dit tot ethische vragen leiden.

Verschenen: 18-05-2018
Wespennest Column Vincent Hentzepeter
Wespennest
Column Vincent Hentzepeter Het ene na het andere, prachtige onderzoeksgebouw wordt opgeleverd met fantastische laboratoriumfaciliteiten. De nieuwe generatie labgebouwen is architectonisch fraai, ademt transparantie, nodigt uit tot samenwerken en zorgt voor synergie in onderzoek. Ze zijn een internationaal visitekaartje voor onze economie. Er staan bij dit soort projecten grote belangen op het spel. Niet in de laatste plaats vanwege de enorme sommen geld die ermee gemoeid zijn. Naar buiten toe moet de projectvoortgang er soepeltjes uitzien. Daarom zit er op dit soort bouwprojecten een flinke pr-machine. Die spuwt bij elke fase van de bouw ronkende berichten uit. Alles verloopt volgens plan.
pagina 3
Werken volgens de eData Life Cycle Terugblik Paperless Lab Academy 2018
Werken volgens de eData Life Cycle
Terugblik Paperless Lab Academy 2018 Als laboratoria de levenscyclus van data centraal te stellen, biedt dit toegevoegde waarde voor de gebruiker, wat weer leidt tot kwaliteitsverbetering in de totale organisatie en snellere ontwikkelingstrajecten. Werken volgens de ‘eData Life Cycle’ vereist een mindset gericht op digitale transformatie.
pagina 11
Het verschil zit ‘m in het doeleiwit APO-T wil met antilichaammedicijn de achilleshiel van tumorcellen raken
Het verschil zit ‘m in het doeleiwit
APO-T wil met antilichaammedicijn de achilleshiel van tumorcellen raken Het jonge bedrijf APO-T op het Pivot Park in Oss ontwikkelt een kankermedicijn met een uniek doelwit. Door zich te richten op een familie van eiwitcomplexen die alleen in en op tumorcellen voorkomt, hoopt het bedrijf een antilichaam- drug-conjugaat te ontwikkelen met een minimum aan bijwerkingen. Antilichaam-drug-conjugaten (ADC’s) zijn de nieuwste generatie kankermedicijnen. Ze bestaan uit antilichamen waar via een ‘linker’ een toxine aan gekoppeld is. Het idee is dat de antilichamen tumorcellen herkennen en alleen daar hun toxische lading afgeven. Het eerste ADC kwam in 2001 op de markt. Sindsdien zijn er tientallen andere ADC’s in klinische ontwikkeling. Helaas hebben de nieuwe medicijnen nog hun beperkingen. Ook zijn de conjugaten soms instabiel. Dan kan de toxische stof vrijkomen, voordat het de tumor bereikt, met ernstige bijwerkingen als gevolg.
pagina 12
Programmeren met DNA Biologische software is niet zoals computersoftware, die altijd hetzelfde werkt
Programmeren met DNA
Biologische software is niet zoals computersoftware, die altijd hetzelfde werkt Synthetische biologie zal de komende jaren een enorme impact hebben op onze maatschappij, verwacht Nadine Bongaerts (29). Vandaar dat ze zich inzet om meer bekendheid te geven aan deze technologie en de dialoog hierover op gang te brengen. Redactie: Els van den Brink | fotografie: Marco Vellinga Synthetische biologie lijkt een vakgebied vol grote woorden. Synthetisch biologen willen cellen niet zomaar bestuderen of een beetje aanpassen. Nee, de ambitie is om cellen rigoureus te veranderen, drastisch te verbeteren en zelfs compleet synthetische cellen en nieuwe organismen te creëren. De uit Silicon Valley afkomstige denktank SingularityU noemt het een van de exponentiële technologieën die de maatschappij de komende twintig jaar ingrijpend zullen veranderen. Nadine Bongaerts, sinds 2017 faculty member for synthetic biology bij de Nederlandse afdeling van SingularityU (naast (o.a.) haar werk als aio bij Inserm in Parijs), kan zich daar wel in vinden. “Synthetische biologie is een technologie met een enorme impact op de maatschappij. Het unieke van synthetische biologie is de manier waarop we de dingen benaderen. Ons uitgangspunt is wat Richard Feynman ooit zei: ‘als ik iets niet kan maken, kan ik het ook niet begrijpen.’ In plaats van te focussen op wat we nog niet weten, leren wij steeds meer door cellen te engineeren op basis van wat we al wél weten en vele combinaties te testen.” Biologische software Je zou synthetische biologie ook kunnen omschrijven als programmeren met DNA, al werkt het nog wat minder soepel dan computerprogrammeren. “Het moeilijkste blijft de onvoorspelbaarheid van de natuur. Biologische software is niet zoals computersoftware, die altijd hetzelfde werkt. Door een kleine verandering kunnen genetische circuits opeens heel anders functioneren. Het is daarom moeilijk om systemen te ontwikkelen die echt robuust zijn”, zegt Bongaerts. Toch lukt dat in de praktijk steeds beter. “De laatste tijd zie je steeds meer startups op het gebied van synthetische biologie, en komen de eerste toepassingen op de markt. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om het anti-malariamedicijn ‘Artemisine’ te produceren met gist in plaats van een plant. Dat klinkt misschien simpel, maar daarvoor moest een complete metabolische route worden aangepast.”
pagina 16
LAB World Internationale ontwikkelingen in de labsector
LAB World
Internationale ontwikkelingen in de labsector Contractlaborganisatie Eurofins Scientific heeft de overname afgerond van het Zuid-Koreaanse Lab Frontier. Dit is een analytisch dienstverlener op het gebied van voeding, milieu en cosmetica. Lab Frontier is gecertificeerd door de Korean Laboratory Accreditation Scheme (KOLAS) en door de Korean Food and Drug Administration (KFDA) voor cosmetische testen en testen op vee. Het lab is gecertificeerd voor de analyse van drinkwater, dioxines, PCB’s en afval. Het bedrijf is gevestigd in Anyang, vlakbij de hoofdstad Seoul en heeft 40 medewerkers. In 2017 bedroeg de omzet ongeveer € 3 miljoen. Met de acquisitie verschaft Eurofins zich toegang tot de analytische testmarkt in dit Aziatische land.
pagina 18
Combineren en inspireren Insight Marleen van Lokven
Combineren en inspireren
Insight Marleen van Lokven Vaak hoor ik van mensen in het lab dat ze zo druk zijn. De implementatie van een nieuw EPD, een ISO-audit, de overgang naar een nieuwe versie van het LIS… Met je eigen werk loop je zo al achter, laat staan dat je toekomt aan het verbreden van je horizon. Toch zeg ik: claim die tijd. Probeer eens één dag vrij te maken om bij een collegalab of een innovatief bedrijf in de regio een kijkje in de keuken te nemen. Zo kom je op nieuwe, inspirerende ideeën en contacten.
pagina 21
26e Analytica trekt recordaantal bezoekers
26e Analytica trekt recordaantal bezoekers
Dat de vakbeurs nog steeds bestaansrecht heeft, bewees de 26e Analytica die van 10 tot 13 april werd gehouden in München. In vier dagen tijd trok dit evenement 35.800 bezoekers, waarvan 40% uit het buitenland, zo’n 800 meer dan in 2016. Zij bezochten 1.164 exposanten uit 49 landen. Analytica vierde dit jaar zijn vijftigjarig jubileum en is sindsdien uitgegroeid tot ’s werelds grootste en belangrijkste laboratoriumvakbeurs. Het Live Lab is volgens de organisatie elke editie weer een succes.
pagina 22
Geur- en smaakstofmeting met ‘tong- en neus-op-een-chip’ in pilotfase smaakpanel op een chip
Geur- en smaakstofmeting met ‘tong- en neus-op-een-chip’ in pilotfase
smaakpanel op een chip Maarten Jongsma, senior onderzoeker en themaleider receptomics bij de business unit Bioscience van Wageningen UR. SPECIAL LIFE SCIENCES SPECIAL LIFE SCIENCES Geur- en smaakstofmeting met ‘tong- en neus-op-een-chip’ in pilotfase ‘smaakpanel op een chip’ Onderzoekers uit Wageningen hebben een nieuwe ‘omics’- technologie ontwikkeld om smaak- en geurstoffen te meten in voedingsmiddelen: ‘Receptomics’. Dit is een soort combinatie van een ‘tong-op-een-chip’ en ‘neus-op-eenchip’. De vinding is ook interessant voor klinische toepassingen. Producenten van voedingsmiddelen staan continu voor de uitdaging om de lekkerste producten te ontwikkelen. Maar hoe meet je nu precies of het ene product lekkerder is dan het andere? Welke is minder bitter of meer aromatisch? Veel bedrijven maken hiervoor gebruik van panels van proefpersonen. Het probleem met sensorische panels is echter dat je die niet teveel kan laten proeven. Bij het vijfde kopje koffie weten de meeste mensen niet meer hoe het eerste smaakte. De nieuwe receptomics-technologie die onderzoekers uit Wageningen hebben ontwikkeld, kan dit probleem mogelijk ondervangen. “We moeten het nog met smaakpanels valideren, maar we verwachten op grond van pilotexperimenten dat we hiermee een eerste selectie kunnen maken en bijvoorbeeld kunnen vaststellen welke koffiebonen het meest bitter zijn”, zegt Maarten Jongsma, senior onderzoeker en themaleider receptomics bij de business unit Bioscience van Wageningen UR.
pagina 24
Verbod op zeer zorgwekkende stoffen Restricties op gebruik laboratoriumchemicaliën
Verbod op zeer zorgwekkende stoffen
Restricties op gebruik laboratoriumchemicaliën De EU streeft ernaar het gebruik van ‘zeer zorgwekkende stoffen’ terug te dringen. Laboratoria moeten nagaan welke verplichtingen gelden voor de stoffen die ze gebruiken. Zonder autorisatie is gebruik van kaliumdichromaat en andere chromaatverbindingen bijvoorbeeld verboden.
pagina 30
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag