Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

LABinsights Februari 2018
Special Analytische Apparatuur; Is compacte vluchttijd massa-spectrometrie de nieuwe techniek voor chemische detectie? Update marktoverzicht met alle leveranciers in chromatografie en massaspectrometrie

Verschenen: 09-02-2018
Nepresultaten Column Vincent Hentzepeter
Nepresultaten
Column Vincent Hentzepeter ‘Fake news’, de favoriete uitdrukking van de Amerikaanse president Donald Trump, is door de Britse uitgever van woordenboeken Collins uitgeroepen tot woord van het jaar. De Nederlandse vertaling ‘nepnieuws’ scoorde al hoog onder de trending woorden van 2016. Nepnieuws en de discussie daarover leiden bij veel mensen tot verwarring, concludeerde de Volkskrant in december. Het blijkt dat gemiddeld een op de drie Nederlanders tegenwoordig niet meer weet wat waar is en wat niet. Hoe zit dat met labuitslagen? ‘Dokter, u kunt nu wel zeggen dat mijn cholesterol te hoog is, maar dat is fake news. Ik ben kerngezond!
pagina 3
Het systeem moet voor jou werken Expertvisie: Sascha van de Ven, directeur van QAducation
Het systeem moet voor jou werken
Expertvisie: Sascha van de Ven, directeur van QAducation “Een goed kwaliteitssysteem, werkt voor je”, zegt Sascha van de Ven, directeur van QAducation. “Los je hiaten goed op, dan is werken aan ‘kwaliteit’ ontzettend leuk werk. Dan ben je continu aan het vernieuwen en zie je de resultaten ervan!” “Je vraagt me of kwaliteit sexy is? Hmm…het wordt meer gezien als een last, dan een lust. Steeds de rotzooi van ander opruimen. Nee, dat klinkt niet als een sexy job. En het ligt altijd aan het systeem. Maar dat systeem richt je zelf in. Wees daarin proactief, niet reactief. Bezig zijn met de toekomst, niet terugkijken in het verleden.
pagina 10
Defensie moet steeds meer dreigingen kunnen detecteren Compacte Time of Flight massaspectrometrie nieuwe techniek voor chemische detectie?
Defensie moet steeds meer dreigingen kunnen detecteren
Compacte Time of Flight massaspectrometrie nieuwe techniek voor chemische detectie? De blootstelling aan toxische chemicaliën is een reëel veiligheidsrisico voor militairen in operationele gebieden. Te denken valt aan ongevallen met giftige stoffen of aanslagen. De civiele maatschappij loopt echter ook risico’s bij terroristische aanslagen of incidenten in de chemische industrie. Eén van de mogelijke technieken voor toekomstige detectie en identificatie is vluchttijd-massaspectrometrie, zo blijkt bij een bezoek aan TNO Rijswijk. Een tankwagen vol ammoniak of chloorgas die ontploft, terwijl hij inrijdt op een drukke markt of een militaire compound. In conflictgebieden grijpen milities en terroristen steeds vaker naar onorthodoxe middelen. Maar ook binnen Nederland is een aanslag met chemische stoffen of een incident in de chemische industrie niet ondenkbaar. Aan de chemicaliën is vrij gemakkelijk te komen. Een zelfmoordcommando of terrorist kan er dood en verderf mee zaaien.
pagina 12
Chromatografie - massaspectrometrie: wie levert wat? Tabel met overzicht van leveranciers
Chromatografie - massaspectrometrie: wie levert wat?
Tabel met overzicht van leveranciers Deze tabel is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld op basis van reacties op een toegestuurde vragenlijst. Aan de inhoud van deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend. De redactie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden. Alleen van respondenten zijn recente specificaties opgenomen over apparatuur, specialisaties, markten en introducties.
pagina 18
Feestelijke opening applicatielab
Feestelijke opening applicatielab
Het nieuwe pand van Da Vinci Laboratory Solutions aan de Sydneystraat te Rotterdam werd op 30 november 2017 officieel geopend. Deze nieuwe locatie is multifunctioneel opgezet. Zo is er een applicatielaboratorium ingericht waar eindgebruikers kunnen kennismaken met verschillende chromatografische systemen en software. Diverse GC/MS-systemen van Agilent, autosamplers en monstervoorbereidingsrobots van Gerstel kunnen er gedemonstreerd worden. Te zien is ook de DVLS Liquefied Gas Injector die gestandaardiseerd is als ASTM D7756 en EN 16423 voor een veilige analyse van vloeibare gassen. Het noemen waard is ook de DVLS Fast Peroxide Analyzer voor een geautomatiseerde analyse van actieve zuurstof in koolwaterstoffen, die gebruik maakt van de Agilent HPLC-modules waaraan een speciale ovenmodule door Da Vinci is toegevoegd
pagina 20
Momentum …in de arbeidsmarkt Expertvisie: Mark van Lieshout
Momentum …in de arbeidsmarkt
Expertvisie: Mark van Lieshout Sinds een jaar houd ik mij bezig met werving en selectie in de chemie en biotechnologie. Enerzijds om te voorzien in toenemende vraag naar talenten in de huidige, krappe arbeidsmarkt, anderzijds om jonge en meer gerijpte professionals hun droom en visie te laten verwezenlijken in de vorm van een ‘swimsuit fit’baan. Het grote tekort aan goed geschoold personeel - van mbo, tot hbo en wo - speelt ook de laboratoriumwereld parten. Dit kan een rem zijn op de groei van een afdeling en onderneming. Voor talenten is dit een welkome ontwikkeling. Keuze te over en een sterke onderhandelingspositie. Voor bedrijven ligt dit anders. Hoe komen zij aan de juiste mensen? Grote ondernemingen hebben hiervoor de beste papieren. Zij hebben goede contacten met opleidingsinstituten die mensen met de juiste studieachtergrond kunnen leveren. Stages, minors en afstudeeropdrachten kunnen ook zeker helpen bij het scouten en selecteren. Bij kleinere bedrijven en start-ups is dit alles beperkt tot misschien alleen de universiteit waar men zelf gestudeerd heeft.
pagina 23
QA/QC van gepersonaliseerde leverkankertherapie Strikte kwaliteitscontrole Holmium-microbolletjes bij Quirem Medical
QA/QC van gepersonaliseerde leverkankertherapie
Strikte kwaliteitscontrole Holmium-microbolletjes bij Quirem Medical Kwaliteitslabels en een compacte autoclaaf spelen een cruciale rol bij het kwaliteitscontroleproces van Quirem Medical. Het bedrijf produceert microbolletjes voor precisie- bestralingen van levertumoren met de kortlevende radio-isotoop van het metaal holmium. Quirem Medical in Deventer produceert geen farmaceutische producten, maar een medisch hulpmiddel ofwel medical device. Het betreft bolletjes die op een bepaalde plek in het lichaam moeten komen. De productie van de polymelkzuur (PLA)-bolletjes valt daarom niet onder de strikte regelgeving van Good Manufacturing Practices (GMP), maar wordt wel onder dezelfde omstandigheden geproduceerd. Een CE-markering volstaat. De kwaliteitscontrole van de geproduceerde ‘microspheres’ is erg streng, benadrukt Matthijs van Dijk, hoofd productie en kwaliteitscontrole
pagina 24
Broedkamer voor koolhydraatinnovaties Cosun Innovation Center brengt R&D- en labfaciliteiten onder één dak
Broedkamer voor koolhydraatinnovaties
Cosun Innovation Center brengt R&D- en labfaciliteiten onder één dak Het splinternieuwe Cosun Innovation Center is de broedkamer van waaruit de komende decennia de innovaties zullen moeten rollen op basis van de eeuwenoude grondstoffen, zoals suikerbieten, cichorei en aardappelen. Niet-conventionele toepassingen op gebied van non-food krijgen hier specifieke aandacht. Met het Cosun Innovation Center (CIC), gevestigd onder de rook van de suikerfabriek in Dinteloord, brengt de coöperatie voor het eerst alle R&D- en labfaciliteiten onder één dak. “De afzonderlijke onderdelen - Cosun R&D voor food en ingrediënten, Cosun Biobased Products, Cosun New Business & Innovation en ons kennis- en onderzoekscentrum IRS - waren voorheen aparte afdelingen met eigen faciliteiten. Zij zijn nog steeds aparte units, maar delen nu de faciliteiten waarbij het Innovation Center hun R&D- en labwerk verzorgt”, aldus general manager Arno Pouls.
pagina 28
Veilig verzamelen van chemisch afval Het kabinet van Denios voor het veilig opslaan van chemisch afval.
Veilig verzamelen van chemisch afval
Het kabinet van Denios voor het veilig opslaan van chemisch afval. Een nieuwe trend in veilig werken op het lab zijn voorzieningen voor het veilig verzamelen van chemisch afval. Zo kunnen medewerkers zich snel en gemakkelijk ontdoen van chemicaliën die vrijkomen bij de monstervoor- bereiding en tijdens analyses. Neusje van de zalm op dit gebied is een kabinet dat ergonomie combineert met een beschermende ventilatietechniek en blootstelling aan gevaarlijke dampen minimaliseert. Een stuk of wat containers in een zuurkast voor de afgedankte chemicaliën. Een krabbel erop wat erin zit. Soms niet eens voorzien van een dop, maar ‘afgesloten’ door een prop watten. Veel labs kiezen voor deze pragmatische oplossing om zich van hun chemisch afval te ontdoen. Soms staan de containers zelfs gewoon op de labtafel. Veilig is anders. Steeds meer labs beseffen dat het zo niet langer kan. De risico’s voor de medewerkers zijn te groot, terwijl het afval zelf ook niet veilig staat en een gevaar vormt voor de omgeving.
pagina 32
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag