Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

Kort nieuws
03-08-2020  |  522x
Deel dit bericht
HSE medewerkers aan de slag

Het belang van chemical tagging op het lab

Veilig werken met CMR- en ZZS stoffen

Het bijhouden van de SZW-lijst is wettelijk verplicht. Hierop staan stoffen welke op (lange) termijn schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Daarnaast moet ook de ZZS inventarisatie aan het einde van dit jaar gereed zijn. Heeft u inzichtelijk welke chemische producten binnen uw bedrijf, organistatie of instelling voorkomen op deze lijsten?

Waarom is het bijhouden van deze lijsten zo belangrijk?

Tweemaal per jaar publiceert de overheid de nieuwe SZW- en ZZS-lijst. Doel van het overheidsbeleid is deze stoffen zoveel als mogelijk te weren uit de leefomgeving. Waarom? Deze stoffen kunnen op (lange) termijn schadelijk zijn voor de gezondheid en/of het milieu.

Aanvullende verplichtingen

Komt een chemisch product binnen uw bedrijf, organisatie of instelling voor op ťťn van deze lijsten? Dan heeft u aanvullende verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte CMR registratie op persoonsniveau en de vervangingsplicht. Is vervanging niet mogelijk? Dan bent u verplicht om te motiveren waarom vervangen niet mogelijk is.

Stuur mij de meest recente lijsten

Wilt u de meest recente SZW-lijst en ZZS-lijst ontvangen? Dan kunt u contact met mij opnemen via de contactbutton. Graag even aangeven in welk bestandsformaat u deze lijst wilt ontvangen.

Bedrijfsinformatie

Meer berichten

Nieuwe SZW lijst per 1-7-2020 (Staatscourant) Kankerverwekkende stoffen en processen
Nieuwe SZW lijst per 1-7-2020 (Staatscourant)
Kankerverwekkende stoffen en processen Weet u dat er in Nederland naar schatting zo`n 4.100 mensen sterven aan een beroepsziekte? Dat ongeveer 3.00 mensen daarvan als gevolg van stoffenblootstelling? Kanker is met 2.100 sterfgevallen per jaar de meest voorkomende oorzaak. Maakt men binnen uw bedrijf gebruik van CMR-stoffen? Dan bent u wettelijk verplicht hiervan een registratie bij te houden op persoonsniveau. SZW-lijst per 1 juli 2020 (Staatscourant) Tweemaal per jaar publiceert de Staatscourant de Nieuwe SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen. Meestal in de maanden januari en juli. Heeft u te maken met wijzigingen in het eigen register? Vergeet dan niet uw leverancier(s) te vragen om een nieuw veiligheidsinformatieblad. Daarnaast geldt ook de aanvullende CMR registratieplicht. Downloaden nieuwe SZW lijst Wilt u de nieuwe SZW lijst ontvangen per e-mail? Neem dan contact met ons op via de contactbutton aan de rechterzijde van dit bericht. Wij kunnen de nieuwe lijst leveren in PDF en/of XML bestand.
03-07-2020  |  848x  |  Kort nieuws  | 
Bewaartermijn CMR registratie gegevens Veilig werken met gevaarlijke stoffen
Bewaartermijn CMR registratie gegevens
Veilig werken met gevaarlijke stoffen Om veilig werken met chemische producten te stimuleren deel ik regelmatig mijn kennis met u op het platform van LabInsights. Vorige week heb ik op LinkedIn een post geplaatst over de bewaartermijn van de CMR registratie gegevens. Van de 34 stemmers bleek dat 68% hiervan op de hoogte is. Welke vraag ik heb gesteld? Zie onderstaand. Wat is de bewaartermijn CMR registratie gegevens U bent verplicht om de CMR registratiegegevens te bewaren tot 40 jaar na beŽindiging van de blootstelling. Dit is opgenomen in artikel 4.10c van het Arbeidsomstandigheden besluit. Waarom moet ik deze gegevens zolang bewaren? Elk jaar sterven er in Nederland zo`n 3000 mensen aan een kanker welke zij hebben opgelopen op het werk. De aandoeningen door het gebruik van CMR geclassificeerde stoffen zijn niet direct meetbaar. Deze komen vaak pas vele jaren tot uiting. Daarom moeten deze gegevens zolang bewaard blijven. Verschuiving Op dit moment bestaat 80% van de slachtoffers uit gepensioneerden.
08-06-2020  |  489x  |  Kort nieuws  | 
Vervangingsplicht CM-stoffen Heeft u hier weet van?
Vervangingsplicht CM-stoffen
Heeft u hier weet van? Beschikt u over een actueel register van de chemische producten? Is er van ieder product een up-to-date veiligheidsinformatieblad beschikbaar? Dan bent u goed op weg. Een goede administratie is de eerste stap om veilig te kunnen werken met gevaarlijke stoffen. Wordt er binnen uw bedrijf gebruik gemaakt van kankerverwekkende en mutagene stoffen (CM-stoffen)? Dan bent u vast op de hoogte van de vervangingsverplichting CM-stoffen. Is dat niet het geval? Lees dan snel verder. Artikel 4.17 van het arbobesluit Het kan niet altijd, maar wanneer het 'technisch uitvoerbaar is' bent u verplicht om actief op zoek te gaan naar alternatieven om CM-stoffen te vervangen. Dit is opgenomen in artikel 4.17 van het arbobesluit. Natuurlijk is het voor de inspectie SZW lastig om te beoordelen of vervanging mogelijk is. Uw bedrijf kan dit natuurlijk het beste zelf beoordelen, maar kunt u dit ook verantwoorden? Artikel 4.13 lid a. arbobesluit De werkgever moet actief onderzoeken of
14-10-2019  |  1325x  |  Kort nieuws  | 
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) Inventarisatie moet eind 2020 gereed zijn
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Inventarisatie moet eind 2020 gereed zijn De overheid zal in de komende jaren strenger controleren op het gebruik van stoffen die zijn opgenomen op de ZZS-lijst. Het Activiteitenbesluit 2016 bepaalt dat bedrijven de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen naar lucht en water moet worden voorkomen. Is dit niet haalbaar? Dan bent u verplicht de uitstoot hiervan zoveel mogelijk te beperken. In de komende jaren gaat de overheid steeds strenger controleren op het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen. Wettelijke verplichtingen voor stoffen op de ZZS-lijst Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld afvalverwerkers weinig inzicht hebben in de aanwezigheid van zeer zorgwekkende stoffen. Heb je hier geen weet van? Dan kun je ook niet actief op zoek naar alternatieven of de uitstoot ervan beperken. Werkt u bedrijven met stoffen die zijn vermeldt op de ZZS-lijst? Dan bent u vanaf 5 januari 2021 verplicht de aanwezige zeer zorgwekkende stoffen te registreren. Hiervoor gaat het Europese agentschap een centrale database inrichten.
12-08-2019  |  1273x  |  Productnieuws  | 
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag