Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

Kort nieuws
24-03-2020  |  761x
Deel dit bericht
Bio-Europe Spring

Hoe snel is er een medicijn tegen het coronavirus?

Farmacie slaat de handen ineen

Ook Bio-Europe Spring ging online vanwege het Coronavirus. Maandag was er een paneldiscussie ‘Combating Corona Virus’ waarin producenten, ontwikkelaars en fondsen waren vertegenwoordigd. Een korte impressie van de bijeenkomst waaruit blijkt dat iedereen de handen ineen slaat om geschikte medicijnen te ontwikkelen voor bestrijding van het Corona-virus. Bijzonder is de samenwerking en daadkracht.

Er zijn grofweg 3 paden die bewandeld worden:

*Vaccinproductie: een vaccin zet je eigen lichaam aan tot het maken van antilichamen, dit vraagt tijd, mede in verband met de kwaliteits- en veiligheidstesten. Het kost onder andere tijd om antilichamen aan te maken. Hier werken verschillende partijen aan op verschillende manieren.

*Productie van passieve vaccins met antilichamen, deze zijn gelijk gereed om het werk te kunnen doen, het immuunsysteem bouwt alleen geen herinnering op. Het verdwijnt weer uit je lichaam. Het kan worden ingezet om medewerkers in de zorg tijdelijk te beschermen.

*Er zijn indicaties dat Corona net als Ebola een specifiek eiwit van het immuunsysteem (IL6) aanjaagt en zo een ontstekingsreactie veroorzaakt die gedempt moet worden. Voor Ebola zijn ontstekingsremmers ontwikkeld die mogelijk ook voor Corona geschikt zijn. Dat wordt nu uitgezocht. Als dit werkt kunnen juist de ernstige gevallen beter behandeld worden, en komt er minder druk op de IC’s.

Een race tegen de klok

De vaccinproductie is de oplossing voor de lange termijn maar dat vraagt tijd en moet met zorg gebeuren. De snelst opererende partij Moderna heeft 16 maart de eerste klinische testen gestart. Als alles meezit kunnen in het najaar medisch personeel en hoog risicogroepen worden gevaccineerd. In 2021 zal het vaccin volledig worden gevalideerd.
Ook Johnson & Johnson werkt samen met BRADA aan een versneld proces, deels door te werken met een bestaand adenovirus-platform en deels door gelijktijdig met de klinische trials, te werken aan opschaling en productie.
Regeneron werkt aan een passief vaccin met antilichamen en aan een ontstekingsremmend medicijn. Dit op basis van hun ervaring met soortgelijke medicijnen voor Ebola en MERS. Ook opschalen kan relatief snel. De verwachting is dat er eind juni een passief vaccin in voldoende grote hoeveelheden verkrijgbaar is om gezondheidswerkers en mensen uit hoogrisicogroepen te vaccineren. Het ontstekingsremmend medicijn voor IL6 is in principe klaar, de effectiviteit wordt momenteel getest.

Ook regulerende instanties reageren snel

In samenwerking met de FDA is in korte tijd een behandelstudie opgestart, in een paar weken zal bekend of het een veilige en effectieve behandelmethode is. Er wordt al het mogelijke gedaan om op korte termijn veilige en kwalitatief geschikte middelen te ontwikkelen. Er zijn een paar mogelijkheden om snel te opereren. Door gebruik te maken van bekende en beproefde methoden is het makkelijker de risico’s in te schatten en de benodigde documentatie gereed te krijgen. Ook de regulerende instanties zoals de FDA doen alles wat binnen hun vermogen ligt om de vaccins en medicijnen zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen. Ook de FDA werkt 24/7 als dat nodig is.

Alle partijen zijn gemotiveerd om samen te werken om deze pandemie tot staan te brengen. BIO heeft daarvoor twee platforms opgericht, zie de korte berichten onderaan. En ook goed om te benoemen: al voor de uitbraak was de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations CEPI bezig met fondsenwerving en kennisopbouw om paraat te staan als het nodig was. Zij hebben gelijk hun kennis en fondsen beschikbaar gesteld.

Bedrijfsinformatie

Meer berichten

Snelle start met ontwikkeling COVID-19 vaccin mogelijk door CEPI
Snelle start met ontwikkeling COVID-19 vaccin mogelijk door CEPI
De Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) is een wereldwijd samenwerkingsverband dat de ontwikkeling van vaccins tegen nieuwe infectieziekten financieert en coördineert. Direct na de uitbraak zijn ze gestart met bijeenbrengen van de juiste mensen. Ze hebben 10 projecten voor de ontwikkeling van een vaccin geselecteerd en werken voor COVID-19 samen met onder andere Moderno, een consortium van het Institut Pasteur en de University of Hong Kong. CEPI werft op het moment de broodnodige fondsen om het onderzoek naar COVID-19 vaccins ook in de toekomst te kunnen blijven ondersteunen. Ook denkt CEPI nu al verder in de toekomst, als er weer een pandemie komt, kunnen we zorgen dat we er dan beter op zijn voorbereid? Kunnen we de lessen die we nu leren omzetten in een proactieve strategie?
25-03-2020  |  475x  |  Kort nieuws  | 
Biotechnology Innovation Organization zet Coronavirus Hub op Delen van testkits en andere middelen
Biotechnology Innovation Organization zet Coronavirus Hub op
Delen van testkits en andere middelen Het coronavirus zet ons momenteel voor ongekende uitdagingen. De Biotechnology Innovation Organization (BIO) wil ervoor zorgen dat belangrijke onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma`s kunnen worden voortgezet. Om dit te bereiken, heeft BIO de Coronavirus Hub opgezet om bedrijven met capaciteit en middelen te verbinden met degenen die ze nodig hebben. De hub stelt gebruikers in staat om aanvragen voor dringend noodzakelijke items te plaatsen en de beschikbaarheid van voorraden en capaciteit aan te kondigen. De portal maakt in realtime verbinding via aangepaste en doorzoekbare berichten. De hub is opgezet in samenwerking met Healthcare Ready. Meer over BIO BIO is `s werelds grootste handelsvereniging die biotechnologiebedrijven, academische instellingen, staatsbiotechnologiecentra en aanverwante organisaties in de Verenigde Staten en in meer dan 30 andere landen vertegenwoordigt.
24-03-2020  |  488x  |  Kort nieuws  | 
Corona: lucht niet recirculeren Advies REHVA beschikbaar
Corona: lucht niet recirculeren
Advies REHVA beschikbaar De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations heeft een richtlijn uitgebracht hoe om te gaan met ventilatie in gebouwen in relatie tot de uitbraak van het Coronavirus: zie link. In het kort: lucht niet circuleren. Niet op centraal niveau en niet op decentraal niveau.
19-03-2020  |  1187x  |  Kort nieuws  | 

Gerelateerde expertises

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag