Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

Kort nieuws
12-02-2020  |  598x
Deel dit bericht
Op het beeld is te zien dat SIMFLUX het dubbele detail biedt van SMLM. (Foto: TU Delft)
Op het beeld is te zien dat SIMFLUX het dubbele detail biedt van SMLM. (Foto: TU Delft)

Superresolutiemicroscopie 2 x zo scherp

De combinatie van twee technieken superresolutiemicroscopie biedt meer details van levende cellen dan ooit. De TU Delft meldt dat dit onderzoek nieuwe medische inzichten kan geven op DNA-niveau. Superresolutiemicroscopie maakt het mogelijk in het binnenste van levende cellen te kijken.

De techniek gebruikt lichtgevende eiwitten die onder meer in kwallen te vinden zij en als fluorescente merkers (GFP = Green Fluorescent Protein) gekoppeld worden aan te onderzoeken celpreparaten. Het microscopisch beeld wordt opgebouwd met laserlicht dat door de eiwitten wordt weerkaatst, geholpen door een algoritme dat de ruis verwijdert. Een superresolutiemicroscoop is 10x gedetailleerder dan een gewone, optische microscoop die afbeeldingen tot ongeveer een halve micron kan maken.

In Delft zijn ze er nu in geslaagd Single Molecule Localization Microscopy (SMLM) met Structured Illumination Microscopy (SIM) te combineren om meer uit de bestaande superresolutiemicroscopie-technieken te halen. In een opstelling is inmiddels bewezen dat de nieuwe techniek SIMFLUX in staat is om een kunstmatig geproduceerde DNA-structuur in beeld te brengen.

Het bleek mogelijk om op structuren van tussen de vijf en tien nanometer van dit cytoskelet in te zoomen. Dat is ongeveer twee keer zo goed als met de bestaande SMLM-methode mogelijk was.

Bron: “Localization microscopy at doubled precision with patterned illumination”, Jelmer Cnossen, Taylor Hinsdale, Rasmus Thorsen, Marijn Siemons, Florian Schueder, Ralf Jungmann, Carlas Smith, Bernd Rieger, Sjoerd Stallinga, Nature Methods 17, pg59–63(2020).

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag