Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kort nieuws
14-11-2019  |  1023x
Deel dit bericht
Projectteam `Meer doen met lignine` (Bron: Chemelot)

Consortium onderzoekt lignine gebaseerd polyurethaan en fenol

Europese subsidie van 1,2 miljoen toegekend

Een consortium onder leiding van Vertoro heeft 1,2 miljoen euro subsidie gekregen om het potentieel van ruwe lignineolie (CLO) als platform voor duurzame chemicaliën en materialen te onderzoeken. Het project ‘Meer doen met lignine’ – begroot op 2,9 miljoen euro en gestart op 1 oktober 2019 – richt zich op de ontwikkeling en demonstratie van biomassa-conversie naar ruwe lignineolie en de derivatisering daarvan naar polyurethaan en fenol.

Bioresiduen zijn belangrijk als alternatieve grondstof voor chemicaliën en materialen. Lignine – verkregen uit biomassa – lijkt een zeer interessant residu omdat het een goedkope hernieuwbare grondstof is en in overvloed te verkrijgen is.

Het consortium is samengesteld uit wetenschappers en bedrijven uit Nederland en Vlaanderen. Projectleider Vertoro produceert een biobased ruwe olie uit niet-eetbare biomassa, evenals van olie afgeleide materialen, chemicaliën en brandstoffen. Afvalbeheerbedrijf Attero werkt samen met het Bio Treat Center van de campus in Venlo om niet-eetbare biomassaresiduen te verkrijgen en deze te verwerken tot een droog, ligninerijk poeder. Startup Vertoro en kennisinstituut Chemelot InSciTe zetten het poeder vervolgens om in CLO en van CLO afgeleide fenol in een door InSciTe geprepareerde installatie in de Brightlands pilot plant van de campus in Geleen. Het Vlaamse instituut Vito en startup Indresmat voltooien het proces met de productie van polyurethaan coatings en bouwmaterialen.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van Economische Zalen en de provincies Limburg en Brabant in het kader van het Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland (OPZuid).

Meer nieuws

NIOZ-lab Texel vernieuwd
NIOZ-lab Texel vernieuwd
Dankzij een vernieuwd laboratorium kan Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) het onderzoek aan 6.000 monsters van de Waddenzeebodem flink versnellen. Het onderzoek dient om het bodemleven op het wad te onderzoek om hiermee de energievoorraad voor onder meer vogels te bepalen. Ook wordt gekeken naar de bodemtextuur om onderscheid te kunnen maken in grove en fijne samenstellingen. Relevant is momenteel het vaststellen van de effecten van de veranderingen op de platen door de gas- en zoutwinning onder het wad en de effecten daarvan op de voedselrijkdom. Op 26 september opende NIOZ in Yerseke nog een laboratorium. Hier wordt onder water gekeken naar de relatie tussen dijkontwerp, waterveiligheid en natuur. In dit onderwaterlaboratorium werken NIOZ-onderzoekers samenwerken met studenten en lectoren van de HZ University of Applied Sciences (HZ) en ingenieurs van Rijkswaterstaat. Het bestaat uit 12 onderwaterbassins met experimentele onderwatertuinen.
12-10-2019  |  633x  |  Kort nieuws  | 
Online veiling inventaris en meetapparatuur proefdierlab bied mee op analysers, microscopen, dierkooien, aquaria en kantoorinrichting
Online veiling inventaris en meetapparatuur proefdierlab
bied mee op analysers, microscopen, dierkooien, aquaria en kantoorinrichting Troostwijk organiseert een online veiling van laboratoriumapparatuur en -inventaris. Tot het aanbod behoren analysers, microscopen, dierkooien, aquaria en kantoorinventaris. Ze werden gebruikt op een proefdierlaboratorium. De sluitingsdatum van de veiling is maandag 16 september. Registreer gratis en bied mee!
29-08-2019  |  1485x  |  Kort nieuws  | 
How to establish a company-wide integrated lab platform
How to establish a company-wide integrated lab platform
Are you in the process of establishing a company-wide integrated lab platform alongside the likes of GSK, Pfizer, BASF and Pepsi Co? If so, the presentation from Syngenta’s System Analyst, Ramon Lopez here, which was discussed at the last edition of the Future Laboratory Informatics Forum, could be of interest for you. In the presentation, Ramon Lopez shares his insights on: * Understanding how to initiate a holistic information view by establishing integrated platforms for mid-size companies * Learning about the system landscape and paradigm starting points, as well as evaluating your platform capabilities * Finding the right solution, facing market reality and disruptive decision-making factor * Plus more. Future Laboratory Informatics Forum Gain the knowledge and tools you need to create company-wide integrated lab platform, or 'lab of the future' by attending the Future Laboratory Informatics Forum on 16 – 18 September 2019 in Amsterdam, the Netherlands.
30-06-2019  |  711x  |  Kort nieuws  | 
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag