Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kort nieuws
14-10-2019  |  1116x
Deel dit bericht

Vervangingsplicht CM-stoffen

Heeft u hier weet van?

Beschikt u over een actueel register van de chemische producten? Is er van ieder product een up-to-date veiligheidsinformatieblad beschikbaar? Dan bent u goed op weg. Een goede administratie is de eerste stap om veilig te kunnen werken met gevaarlijke stoffen. Wordt er binnen uw bedrijf gebruik gemaakt van kankerverwekkende en mutagene stoffen (CM-stoffen)? Dan bent u vast op de hoogte van de vervangingsverplichting CM-stoffen. Is dat niet het geval? Lees dan snel verder.

Artikel 4.17 van het arbobesluit

Het kan niet altijd, maar wanneer het 'technisch uitvoerbaar is' bent u verplicht om actief op zoek te gaan naar alternatieven om CM-stoffen te vervangen. Dit is opgenomen in artikel 4.17 van het arbobesluit. Natuurlijk is het voor de inspectie SZW lastig om te beoordelen of vervanging mogelijk is. Uw bedrijf kan dit natuurlijk het beste zelf beoordelen, maar kunt u dit ook verantwoorden?

Artikel 4.13 lid a. arbobesluit

De werkgever moet actief onderzoeken of vervanging mogelijk is. Dit mag niet ter plekke, na vraag van de inspecteur. Wanneer deze vraag komt moet het resultaat van de gedane inspanningen schriftelijk zijn vastgelegd in de RI&E.

Stappenplan Inspectie SZW

Om bedrijven en inspecteurs van de Inspectie SZW enige houvast te geven over de inspanningsverplichting is er een stappenplan gemaakt. Hierin staan een aantal vragen die een bedrijf zich achtereenvolgens zou moeten stellen in de zoektocht naar alternatieven. Na het doorlopen van het stappenplan/schema kunt u als bedrijf antwoord geven op onderstaande vragen.

1. Waarom is het gebruik van de CM-stof(fen) / of proces(sen) noodzakelijk?
2. Welke inspanningen heeft het bedrijf gedaan in haar zoektocht naar alternatieven?

Wilt u het stappenplan/schema ontvangen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier aan de rechterzijde van dit bericht. Na het ontvangen van uw bericht sturen wij het document direct naar u toe per e-mail.

Heeft u een andere vraag? Ook dan staat ons team voor u klaar om verder te helpen op het gebied van chemicaliŽnbeheer.

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag