Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kort nieuws
05-09-2019  |  546x
Deel dit bericht

De chemie van het vingerspoor

Bezoek de lezing tijdens LabAnalyse 2019

Vingersporen worden al meer dan 100 jaar gebruikt als identificatiemiddel. De patronen in de huid op de vingers en handpalm wordt als uniek verondersteld. Een vingerspoor wordt ook gezien als een bewijs van contact. Dit bij elkaar opgeteld maakt dat een vingerspoor als een belangrijk bewijsmiddel kan dienen in een gerechtelijk onderzoek. Toch kunnen er vragen onbeantwoord blijven rondom een spoor. Heeft het wel iets met het delict te maken? Onder welke omstandigheden is het geplaatst? Wat heeft de donor van het spoor daadwerkelijk achtergelaten?

De chemische samenstelling van vingersporen is al geruime tijd een onderwerp van onderzoek bij verschillende academische en forensische instituten. Bij het Nederlands Forensisch Instituut wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van technologie die meer informatie kan geven over de donor van een vingerspoor en hoe deze informatie in de praktijk kan worden gebruikt om vragen rondom een delict te beantwoorden.

Chemisch analytische methoden kunnen inzicht geven in wat een donor van een spoor heeft gegeten, gedronken en aangeraakt voordat het spoor werd geplaatst. Daarnaast verandert de chemische samenstelling van een spoor met de tijd, dus kan chemische analyse iets vertellen over de leeftijd van het spoor. Met de laatste ontwikkelingen kan een duidelijk beeld worden gegeven over wat de donor van een spoor heeft aangeraakt voor het plaatsen van het spoor en op welke termijn dit heeft plaatsgevonden.

Marcel de Puit van het NFI geeft tijdens LabAnalyse 2019 een presentatie over dit boeiende onderwerp.

Bedrijfsinformatie

Gerelateerd event

Gerelateerde berichten

Voorbereiden van studenten op de dagelijkse praktijk LabAnalyse event, 7 november Congrescentrum 1931 Den Bosch
Voorbereiden van studenten op de dagelijkse praktijk
LabAnalyse event, 7 november Congrescentrum 1931 Den Bosch De ontwikkelingen in de analytische chemie volgen elkaar in rap tempo op. Complexe technieken zoals gaschromatografie - massaspectrometrie (GC-MS) en vloeistofchromatografie - massaspectrometrie (LC-MS) lijken de norm te zijn geworden, in plaats van de uitzondering. Via onderwijsprogramma's worden studenten getraind in het begrijpen en beheersen van deze geavanceerde analytische technieken. Veel studenten doen persoonlijke ervaring op via hun (afstudeer) projecten. Toch is er een kloof tussen de praktijk in de academische wereld en in het echte leven. In het echte leven zijn mensen niet op zoek naar technieken. In plaats daarvan proberen ze monsters te analyseren en problemen op te lossen. Voor een deel wordt dit aangepakt door de COAST-talentprogramma's, waarin beroepsgerichte BSc (HLO) en academische MSc-studenten worden blootgesteld aan een veel breder scala aan technieken en problemen dan een enkele instelling kan dekken. Ondanks al deze onderwijsprogramma's kunnen
03-09-2019  |  637x  |  Kort nieuws  | 
Inschrijving LabAnalyse event geopend Donderdag 7 november, Congrescentrum 1931 Den Bosch
Inschrijving LabAnalyse event geopend
Donderdag 7 november, Congrescentrum 1931 Den Bosch Het LabAnalyse event behandelt actuele analysemethoden binnen laboratoria. Ook onderwerpen als machine learning, lab efficiŽntie, de aansluiting van opleidingen op het werkveld en innovaties komen aan bod in het uitgebreide conferentieprogramma. Zo geeft prof. dr. Gardeniers van de Universiteit Twente / het MESA+ Instituut een presentatie over microfluidics in de chemische analyse en spreekt Henk-Jan van Manen over Process Analytical Technology (PAT). Verder passeren interessante lezingen vanuit onder meer de Universiteit van Gent, PacMed, Charles River Laboratories en Wageningen Plant Research de revue. Naast het conferentieprogramma presenteren toonaangevende leveranciers van analyseapparatuur, reagentia, labbenodigdheden en overige labanalyseproducten zich in de Kuip met een table-top stand. LabAnalyse 2019 vindt plaats op donderdag 7 november in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Schrijf nu in via de website.
02-07-2019  |  795x  |  Kort nieuws  | 
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag