Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

   

Kennisbijdrage
06-03-2020  |  704x
Deel dit bericht

Fysieke belasting 25 jaar terug en nu

Fysieke belasting 25 Jaar terug en nu

Toen ik 25 jaar geleden met Iris Advies begon was RSI een `hot topic`. Het meeste meubilair was nog niet instelbaar. Het Besluit Beeldschermwerk van toen heeft zijn vruchten afgeworpen. Instelbaar meubilair werd gewoon en de lichamelijke klachten zijn afgenomen door de jaren heen.

Wat vandaag de dag zeker nog aandacht vraagt:

- Visuele ergonomie: De optimale kijkhoek voor lezen en beeldschermwerk is schuin naar beneden (NEN 3087). Doordat moderne beeldschermen goed kantelbaar zijn, is dat ook te realiseren.
- De hoogte van labtafels: door de moderne techniek is het werk sterk veranderd en vaker zittend van aard. Labs die zittend werk hebben doen er goed aan niet de traditionele statafels te plaatsen maar tafels op zithoogte te bestellen.
- In hoogte verstelbare tafels op het lab: juist doordat alle apparatuur verschilt in grootte is er meer behoefte aan verstelbaarheid van meubilair dan in een kantooromgeving.
- Ergonomie van afzuigvoorzieningen: werken in de zuurkast en het biologisch veiligheidskabinet is belastend. Denk bij de aanschaf van nieuwe modellen na over ergonomische opties zoals: in hoogte verstelbaar laten plaatsen, zuurkast met schuin geplaatst raam voor een betere kijkhoek, afzuigvoorzieningen zonder raam.

Bedrijfsinformatie

Meer berichten

Vermoeide ogen? Plaats het beeldscherm lager
Vermoeide ogen? Plaats het beeldscherm lager
Al jaren wordt aangeraden het beeldscherm op ooghoogte te plaatsen om zo nek- en schouderklachten te voorkomen. De gedachte hierachter is dat de spierspanning in de nek dan minder is. Bij dit advies is niet gekeken naar de belasting van het visuele systeem bij nabijwerk. En het is gebaseerd op het oudere type beeldschermen die nog veel reflecties vertoonden, minder instelbaar waren qua lettergrootte en helderheid en niet schuin konden worden geplaatst. Met de huidige technologie is het mogelijk om voor beeldschermen te kiezen die beter zijn af te stemmen op het visuele systeem. Volgens de NEN 3087, de norm voor visuele ergonomie, is het beter om het beeldscherm niet op ooghoogte maar lager, onder een schuine, comfortabele hoek te plaatsen. De kijkrichting wordt natuurlijker en de ogen kunnen beter accommoderen. Ook zijn de oogleden meer ontspannen en is er meer traanvocht. Knipperen is minder nodig en gaat tegelijk makkelijker. Het beeldscherm moet daarvoor wel extra
08-01-2019  |  1320x  |  Kennisbijdrage  | 
Ergonomie bij laboratoriumwerk Voorkom pijnklachten, verminder fysieke belasting
Ergonomie bij laboratoriumwerk
Voorkom pijnklachten, verminder fysieke belasting Iris Advies ondersteunt bedrijven bij het voorkomen van pijnklachten die kunnen ontstaan bij repeterende handelingen in het laboratorium. Het gaat bijvoorbeeld om pipetteren, cellen tellen, microscoopwerk, pincetgebruik, gebruik van cryotoom en microtoom. Tips vindt u in het boek ’Werkplek en werkhouding in het laboratorium’. Een andere mogelijkheid is een werkplekbezoek met video-feedback. Dit is een mooie manier om inzicht te krijgen in de eigen werkhouding en voorlichting direct in praktijk te brengen. Wilt u zich verder in dit thema verdiepen dan kunt u 27 september naar de eendaagse cursus ’Ergonomie en fysieke belasting in het laboratorium’ die ik samen met Avans+ verzorg. Wilt u de bewustwording afdelingsbreed verhogen dan kunt u met het hele team een cursus volgen, deze kan op maat worden gemaakt.
17-04-2018  |  1609x  |  Kort nieuws  | 

Gerelateerde expertises

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag