Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Kennisbijdrage
10-05-2016  |  3547x
Deel dit bericht
Groeimarkten: ultra-HPLC (Agilent, links) en triple quadrapool (Sciex 6500, rechts).

2016 een goed massaspectrometriejaar?

Grootste groei in high-end massaspectrometrie-systemen

De wereldwijde chromatografiemarkt heeft een matig jaar achter de rug.
Veel beter gaat het in de massaspectrometrie, een markt die dit jaar met zoín 7% zal groeien.

De wereldwijde verkoop in vloeistofchromatografie (HPLC), de helft van de chromatografiemarkt, zakte licht in. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Strategic Directions International komt dit deels door de sterke dollar waardoor dit soort apparatuur buiten de VS duurder is geworden, deels door haperingen in de wereldeconomie. Hierbij is vooral de impact van China en India groot. Economische schommelingen hier hebben grote invloed op de verkoop van chromatografieapparatuur, omdat dit de snelst groeiende afzetmarkt is. Dubbele groeicijfers zijn hier niet ongewoon, waar in Europa een procent of drie al heel mooi is.

Bedrijf van het jaar
De groei in HPLC zit onder meer in de klinische hoek. Steeds meer ziekenhuizen gebruiken vloeistofchromatografie voor patiŽntenonderzoek. De top-3 spelers in dit segment blijven ongewijzigd: Agilent, Waters en Thermo, die samen in geld bijna de helft van de markt bezitten. Bedrijf van het jaar Volgens de Instrument Business Outlook van SdI in januari wist Waters vorig jaar zijn positie in de HPLC-markt te versterken met de Acquity Arc. Met dit systeem kunnen gebruikers wisselen tussen hplc en ultra-hplc en zo zonder de investering in Acquity UPLC toch analyseren bij veel hogere drukken in smallere kolommen. Veel kleinere en middelgrote, biofarmaceutische bedrijven en contractonderzoeksorganisaties hebben dit systeem aangeschaft voor hun kwaliteitscontrole. Dit en andere initiatieven als Vion IMS QTof MS leidden tot een organische groei van het bedrijf van 8,7%. Reden voor SdI om Waters tot bedrijf van het jaar uit te roepen in de markt voor analytische en life sciences-instrumentatie.

Huwelijk van merken
Ionchromatografie blijft een groeimarkt. IC wordt steeds meer ingezet voor kwaliteitscontrole van water en analyses van voedingsmiddelenproducten en voeders. Thermo Fischer Scientific introduceerde de Integrion RFIC van Dionex. Met dit hogedruk- IC-systeem is het huwelijk voltrokken tussen de IC-technologie van Dionex en het Thermo-merk. Het instrument heeft drie deuren, zodat gebruikers een bepaald compartiment kunnen openen zonder de temperatuur in andere delen te verstoren. Met de GC-markt, een vijfde van de chromatografiemarkt, ging het niet geweldig. Dit segment drijft vooral op toepassingen inde industrie en de milieubranche. Beide sectoren draaiden op een lager pitje. Dat zagen leveranciers terug in een dalende afzet. Dit jaar wordt weer een plusje voorzien.

Grensverleggend onderzoek
De verkoop van massaspectrometers steeg in 2016 volgens SdI met bijna 7% wereldwijd. Dit jaar doet daar nog een schepje bovenop. Vooral quadrupool (LC/MS)- systemen, het grootste segment, zijn niet aan te slepen. Het gebruik neemt vooral toe in kwaliteitscontroleafdelingen (QC) en gereguleerde testomgevingen. De veelduurdere triple quadrupoolsystemen verleggen grenzen in onderzoek. De vraag naar dit soort high-end systemen komt vooral vanuit wetenschappelijke hoek, hoewel ze ook steeds vaker in contractlaboratoria te zien zijn voor eenduidige bepaling van complexe moleculen en/of snelle screening. In quadrupoolsystemen zijn Sciex, voorheen Danaher, en Agilent de grootste.

Snelle(re) diagnostiek
Geen segment in de MS-markt groeit sneller dan de vluchttijd-massaspectrometers. Hun belangrijkste voordeel is de mogelijkheid om het monster vanuit de vaste matrix razendsnel te analyseren. Dit gaat met laserdesorptie vanuit de ionenbron. Vooral in de medische laboratoria neemt MALDITof een vlucht voor de identificatie van micro-organismen en weefselanalyse. Ten opzichte van klassieke microbiologie kan de tijdwinst bij een bepaling vele dagen bedragen. Dit soort snelle diagnostiek kan levens redden. De biomoleculaire fingerprints zijn zeer specifiek, zodat er direct op subspeciesniveau bepaald kan worden. In Nederland steeg het aantal ziekenhuizen met een vluchttijd-MS explosief in de afgelopen twee jaar. Vooral de Bruker Biotypers zijn populair. In dit genre zijn ze samen met Shimadzu wereldwijd leidend. in Tof-LC-MS zijn Waters en Sciex wereldwijd de grootste. Binnen de MS-markt blijft de vraag naar GC-MS-systemen wat achter. Dit heeft vooral te maken met de sterke positie van dit soort instrumentatie in de olie- en gasindustrie, waarin het wat minder draait. In GC-MS zijn Agilent Technologies en Shimadzu het sterkst in de markt.
 
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag