Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Insight
07-02-2020  |  465x
Deel dit bericht
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

Schijnveiligheid door veiligheidsvoorzieningen

editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

Onveilige situaties door het werken met zuurkasten en veiligheidskasten. Veel laboratoria zijn zich onvoldoende bewust van de beperkingen van dit soort veiligheidsvoorzieningen. Dan kan het gebeuren dat een zuurkast wordt gebruikt voor stoffen waarvoor hij niet geclassificeerd is of dat gevaarlijke microben de gezondheid van een analist bedreigen.

Ik ben geen expert op dit vlak, maar zelfs zonder veiligheidskundige te zijn signaleer ik gevaarlijke situaties op het lab. Voorbeeldje. Ik bezocht eens een waterschapslab waar de analist op een verhoging chemicaliën in een buret moest gieten. Er kon alleen gewerkt worden door het zuurkastraam volledig open te zetten. Dan kun je die opstelling dus net zo goed op een labtafel zetten. Met wat puntafzuigingen erbij is dit al veiliger dan in een zuurkast ‘zonder raam’ te werken.

Hoe vaak zie je niet op foto’s, zelfs op sites van leveranciers, dat ramen te wijd open staan? Ja, het is veilig als de analyse eenmaal draait en je het raam sluit, maar hoe zorg je ervoor dat je ook in de voorbereiding veilig werkt? In dit voorbeeld duurde het 20 minuten voor deze analist het raam sloot. Ander voorbeeld. Je komt in een lab waar met besmettelijk materiaal wordt gewerkt.

Er is daarom een veiligheidskabinet, maar die voorziening wordt ook gebruikt voor allerlei opslag — hij staat propvol. Gevolg: afvoeren raken geblokkeerd en de laminaire stroming wordt verstoord. Veilig is anders. Vreemd genoeg blijkt vaak niemand in het lab zich hiervan bewust. Zo wordt er nu eenmaal gewerkt. Daarbij wordt het werken in een zuurkast of veiligheidskabinet als inherent veilig beschouwd.

Als veiligheidskundigen daar niet scherp op zijn, kunnen medewerkers jarenlang — onbewust — bloot worden gesteld aan gevaarlijke stoffen of lopen ze besmettingsrisico’s door pathogenen of genetisch materiaal. Ik was eens op een pathologielab waar ze een speciale afzuigtafel hadden geïnstalleerd voor het werken met chloroform. Analisten klaagden over stank en zetten de leiding onder druk om met een oplossing te komen. Met testen was aangetoond dat de veiligheidsvoorziening deed wat hij moest doen.

Er was gemeten dat de blootstelling was teruggebracht tot beneden de norm. Maar de dienstdoende analist, die zwanger was, bleek er niet gerust op. Ze rook het toxische stofje nog steeds en vreesde voor haar baby. Ondertussen zag ik dat er allerlei attributen op die tafel stonden, zoals een grote snijplank, die de ventilatie blokkeerde. Tja, werkt de afzuiging dan nog wel naar behoren?

Zo kan ik nog wel even door gaan. Wist u hoe vaak wij in laboratoria bij het maken van fotoreportages moeten zeggen dat men een labjas aan moet doen, bril op moet zetten en handschoenen aan moet trekken? Dat ik een paar jaar geleden op een lab — met vaste vloerbedekking. — zelfs koffiebekertjes uit beeld moest halen? Dan begrijpt u dat er niet genoeg aandacht besteed kan worden aan veilig werken in het lab. Daarbij is bewustwording de sleutel.

Werkt u met zuurkasten? Lees dan in deze veiligheidsspecial het artikel op pagina 22 over de do’s en don’ts van veilig zuurkastgebruik.

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag