Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Insight
25-10-2019  |  221x
Deel dit bericht
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur

MOSH voor je lippen

Editorial Vincent Hentzepeter

Koud hè. Laatst had ik het nog over loeiende airco’s om de hittegolf te lijf te gaan, nu kan gewoon het raam open als je koelte wilt. Liever niet, dan slaan de verwarmingen direct aan met deze lage temperaturen. Voor het lab is dit soort ‘ARKO’ (Twents voor: Alle Ramen Kunnen Open) sowieso geen optie.

Buitenlucht inlaten heeft consequenties: niet alleen slaat het luchtbeheersingssysteem op hol, ook kunnen er verontreinigingen van buitenaf in het lab terecht komen en analyseresultaten beïnvloeden. Het kwam eens ter sprake bij een laboratorium in de regio Rotterdam waar ze MOSH/MOAH-analyses doen. MOSH/MOAH zijn die verzadigde en aromatische koolwaterstoffen waar de laatste twee jaar zo veel om te doen is bij levensmiddelen.

Ze kunnen onder meer via drukinkt — als residu in gerecycled papier — in de verpakking komen en zo levensmiddelen verontreinigen. Een reden waarom er ook geen patat meer wordt verkocht in punten van oude kranten: in het vet lost drukinkt gemakkelijk op. Dit is al heel lang verboden, maar de MOSH/MOAH-problematiek is van vrij recente aard. Hoewel het al veel langer bekend is dat koolwaterstoffen uit minerale oliecomponenten levensmiddelen kunnen besmetten, werd het pas hot nadat Food Watch in Duitsland een hele rits voedingsproducten uit diverse supermarkten op deze stoffen had laten testen.

In enkele gevallen werden de grenswaarden fors overschreden. Verder was er weinig aan de hand, al zat er soms wel ‘wat’ in. De zaak werd breed uitgemeten in de media met conclusies die niet altijd even genuanceerd waren. Leg het publiek maar eens uit hoe het zit met detectiegrenzen en de aanscherpingen van de Europese voedselwaakhond. Een EFSA die vandaag besluit dat de metingen die gisteren nog ‘veilig’ waren, vandaag te ‘hoog’ zijn.

Sindsdien laten fabrikanten en retailers massaal hun producten op MOSH/MOAH testen. Niemand wil immers met zijn naam in de krant. De wettelijke grenswaarde voor deze analyse ligt aardig scherp. Zo scherp dat je moet oppassen dat je geen verontreiniging in de laboratoriumlucht meepakt bij de bepaling. Bij dit lab in Groot-Rotterdam was het probleem dat er soms vrachtschepen aanmeerden met een stevig draaiende motor. De vettige uitlaatdampen waren dan binnen te ruiken.

Zeker als je een MOSH/MOAH-analyse handmatig voorbereidt en de boel blijft een tijdje staan, loop je het risico dat je op dat soort momenten je monsters verontreinigt met olie-besmeurde lablucht. Dit is wel iets om bij stil te staan. Automatisering van zo’n analyse kan dan een stuk helpen. Dit gaat veel sneller en reproduceerbaarder, waardoor de kans op contaminatie en afwijkende metingen sterk afneemt.

Ook kan de analyse in een compacte, geconditioneerde ruimte plaatsvinden als de lablucht echt te vies is voor een gevoelige bepaling. Een van de stoffen waarop binnen MOSH geanalyseerd wordt zijn wasachtige stoffen. Het aantonen hiervan in levensmiddelenverpakkingen en voedsel leidt tot grote zorgen, maar je krijgt er pas echt veel van binnen via cosmetica, met name lippenstift- en balsem.

Dan kraait er geen haan naar. Integendeel, de Labello’s gaan vanaf nu weer als warme broodjes over de toonbank. Met de winter voor de deur beschermen we onze lippen maar al te graag met MOSH.

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag