Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Expertises

Voeg uw bijdrage toe
Diagnostiek & Life Sciences
Selecteer
Zoek

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina?  Voeg toe

Artikelen

Wondermagneetjes Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Wondermagneetjes
Editorial Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur Medicijnen op maat zijn de toekomst. Volledig afgestemd op de genetische samenstelling van je lichaam voor een optimale genezing met minimale bijwerkingen. Nog altijd zitten we in het blockbuster-tijdperk. Het gros van de medicijnen dat wordt voorgeschreven is generiek, werkt statistisch gezien goed voor de massa, maar de werking kan individueel sterk verschillen. Binnen het kankeronderzoek is al langer duidelijk dat therapieën vaak alleen werken voor patiënten met een bepaald type kanker. Door genetische profilering is snel te bepalen of medicatie kansrijk is, onvoldoende werkt of niets zal doen. Denk aan de Mamaprint om snel vast te stellen of het borstkankertype van de patiënt gevoelig is voor een bepaalde therapie of niet. Inmiddels al routine in de kankercentra. Daarmee gaat een behandeling al meer naar medicatie op maat. De screening voorkomt zinloos behandelen, verbetert de kwaliteit van het leven en bespaart kosten.
LABinsights 2019-2, p.3
WAAG Society: voorloper in DIY-Bio trekt internationaal publiek Biohacken is echt geen amateurisme
WAAG Society: voorloper in DIY-Bio trekt internationaal publiek
Biohacken is echt geen amateurisme Apparatuur zoals een incubator of steriele flowkast is tegenwoordig niet alleen te vinden in professionele laboratoria, maar ook op (zolder)kamertjes thuis. Een steriele flowkast is bijvoorbeeld prima in elkaar te knutselen van een plastic bak, een HEPA-filter en een goedkope afzuiger uit de keuken. Deze nieuwe vorm van (vrije)tijdsbesteding, ook wel biohacken of DIY-Bio genoemd, levert soms compleet nieuwe inzichten of uitvindingen op!
Biohacken lijkt wel een wereldwijde hype te zijn. In Californië is bijvoorbeeld een groot laboratorium (BioCurious) waar wekelijks tientallen mensen cursussen volgen. Ook in Europa zijn verschillende initiatieven. De Nederlandse WAAG Society is één van de voorlopers en organiseert nu al voor de vierde keer de BioHack Academy, met deelnemers uit binnen- en buitenland. Behalve de groep in Amsterdam, zijn er ook groepen in Tokio (Japan), Vilnius (Litouwen), Seoul (Zuid-Korea), Perth (Australië), Shenzhen (China) en Albuquerque (VS) die de lezingen in de Waag volgen via internet.
LABinsights 2017-4, p.16
Saskia van Ruth, hoogleraar Voedselauthenticiteit en integriteit, over voedselfraude Spoorzoeken  naar biologisch  bedrog
Saskia van Ruth, hoogleraar Voedselauthenticiteit en integriteit, over voedselfraude
Spoorzoeken naar biologisch bedrog Zijn biologische voedingsmiddelen altijd wel zo biologisch als het keurmerk aangeeft? Door voedselfraude is dat helaas niet altijd het geval. Het team van de Wageningse hoogleraar Saskia van Ruth ontwikkelt analysemethoden om dit bedrog op te sporen.
Voedselfraude komt meer voor dan veel mensen denken. Volgens de World Customs Organization is er jaarlijks 49 miljard dollar mee gemoeid. Een vorm die de laatste jaren steeds vaker voorkomt is het vervangen van biologische voedingsmiddelen door reguliere. Saskia van Ruth, sinds 2012 hoogleraar Voedselauthenticiteit en integriteit bij Wageningen University and Research, maakt zich er sterk voor om deze vorm van voedselfraude op te sporen met behulp van chemi- sche, fysische, en biologische analysetechnieken.
LABinsights 2017-1, p.20
Testen  onder micro- zwaartekracht  is hot Celonderzoek Mars-missie heeft Aardse relevantie
Testen onder micro- zwaartekracht is hot
Celonderzoek Mars-missie heeft Aardse relevantie Voor het slagen van een toe- komstige, bemande missie naar Mars is jaren van onderzoek nodig. Het European Space Re- search and Technology Cen- tre bestudeert nu de effecten van microzwaartekracht op de celgroei, ook de Universiteit Leiden is erbij betrokken. Ge- avanceerde apparatuur maakt biowetenschappelijk onder- zoek op 0,4g mogelijk, onder Mars-condities dus.
Voor ruimtevaartmissies moet alles wat mee aan boord gaat veilig zijn en werken. Alle benodigdheden tijdens de vlucht en voor na de landing moeten daarom uitvoerig getest zijn. Voor een Mars-missie betekent dat sowieso het simuleren van pro- cessen onder gewichtloosheid en Mars-zwaartekracht die 40% bedraagt van de Aardse
LABinsights 2016-5, p.30
Heeft u een artikel voor deze pagina?  

Bedrijven

Anton Paar Benelux BVBAAutoclave (Suurmond)
Eppendorf LabMakelaar Benelux B.V.
Salm en KippSopachem B.V.
Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden?  Voeg toe of  

Productnieuws

Heeft u productnieuws voor deze pagina?  Voeg toe

Whitepapers

Heeft u een whitepaper voor deze pagina?  Voeg toe

Productbeschrijvingen

Heeft u een productbeschrijving voor deze pagina?  Voeg toe

Fotoverslagen

Heeft u een fotoverslag voor deze pagina?  Voeg toe
MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag