Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
12-09-2019
Deel dit event
Soort: Cursus
Duur: 2 dagen
Startdatum: 12-09-2019
Plaats: Breda

Toegang: Betaald

Van conventionele analysetechniek naar snelle PCR-techniek

Cursus

INLEIDING

Conventionele analysetechnieken worden steeds vaker omgezet naar de snellere PCR-technieken (PCR staat hier voor Polymerase Chain Reaction). Dit vraagt van de analist kennis over en inzicht in het gebruik van moleculaire technieken en de monstervoorbewerking, zodat DNA-analyse met betrouwbare controles zonder contaminaties mogelijk is. Dit alles wordt uitgevoerd binnen de richtlijnen van het geldende kwaliteitssysteem (onder ISO/GMP/GLP).

IETS VOOR U?

U bent een laboratoriummedewerker met minimaal mbo+ of bachelorniveau (hbo). U werkt nog niet of nog maar kort met PCR-techniek en wil graag kennis en vaardigheden voor de dagelijkse praktijk opdoen. U wil de bij u op het laboratorium gebruikte moleculaire isolatie en analyse technieken begrijpen. U wil een PCR-analyse zelfstandig en betrouwbaar kunnen uitvoeren met bijbehorende monstervoorbewerking, waarbij optimalisatie ook tot de mogelijkheden behoort.

PROGRAMMA

Tijdens de eerste dag wordt u duidelijk waarom er op uw laboratorium wordt gekozen voor een PCR-techniek. Er zal u worden uitgelegd wat DNA en RNA nu precies is en hoe u dit kunt isoleren en zuiveren uit uw monstermateriaal zonder contaminatie. U leert de basisbegrippen en principes van de moleculaire (q)PCR-analysetechniek met o.a. de werking van DNA-replicatie, Taq polymerase, primers en probes. U krijgt uitleg over de verschillende PCR-methodes die er zijn (theoretisch en praktisch).
Op dag 2 leert u de PCR-data te analyseren en te verwerken. U analyseert tevens uw PCR-product met behulp van gel electroforese, waarbij de verkregen DNA-fragmenten zichtbaar worden. U leert aan de hand van de verkregen data meer over PCR-reacties, juiste interne amplificatiecontrole keuzes en Ct waardes te evalueren. Er wordt in gegaan op de optimalisatie van de PCR-analyse en troubleshooting en wat het remmende effect van de monstermatrix kan zijn op de PCR.
Tijdens de cursus besteden we aandacht aan de volgende onderwerpen:
DAG 1:
+ Waarom PCR?
+ De basisbegrippen vanuit de moleculaire biologie voor PCR (met o.a. nucle´nezuren, RNA, DNA en synthese).
+ Monsteropwerking en isolatiemethoden.
+ De basisbegrippen en principes van de PCR
(PCR-reactiecomponenten).
+ Werking en selectie van primers en probes (smelt- en annealingstemperatuur).
+ Diverse PCR-methodes (PCR, (RT)RT-PCR, qPCR, multiplex PCR).
+ PCR inzetten en uitvoering.
DAG 2:
+ Vervolg PCR-methodes.
+ De uitvoering van een qPCR.
+ Detectie, analyse en dataverwerking.
+ Scheiding en detectie van PCR-product met behulp van gel electroforese.
+ Selectie en analyse van controles voor de bevestigingsreacties.
+ Documentatie.
+ Contaminatie-problematiek (herkennen en voorkomen).
+ PCR-optimalisatie en troubleshooting.
+ Nieuwe ontwikkelingen (NGS).

WERKVORM

U gaat aan de slag op het geavanceerde laboratorium van Avans+, waar u vanuit de praktijk steeds wordt terug geroepen naar de theorie om de DNA-isolatiestappen en PCR-techniek beter te begrijpen. U werkt de verkregen PCR-data uit en beoordeeld deze, waarbij wordt ingegaan op de keuze van de controles voor de bevestigingsreacties en ontstane variaties. Tijdens de gehele cursus wordt u getraind door een ervaren trainer uit de moleculair technologische beroepspraktijk.

RESULTAAT

Na deze cursus kunt u de in uw laboratorium gebruikte PCR-techniek met isolatiemethode uitleggen. U heeft een goed inzicht in de diverse moleculaire technieken die bij PCR gebruikt kunnen worden. U kunt uw monsters zelfstandig en betrouwbaar voorbewerken met minimaal risico op contaminatie. U bent in staat zelfstandig een betrouwbare DNA-analyse uit te voeren en te beoordelen.
 

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag