Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

EVENT
19-09-2019
Deel dit event
Soort Cursus
Duur 3 dagen
08-03-2018 in Breda
06-09-2018 in Breda
21-03-2019 in Breda
19-09-2019 in Breda

Toegang: Betaald

Praktische statistiek met Excel 1: kwaliteitscontrole

Cursus

Praktische statistiek met Excel 1: voor kwaliteitscontrole

In deze cursus leert u alles wat u nodig hebt om uw meetgegevens op de juiste manier te verwerken en rapporteren. Met behulp van de statistische functies in Excel kunt u op efficiŽnte wijze de onzekerheid in meetresultaten berekenen en vergelijken met andere metingen of methoden. U leert dat vooral toe te passen op kwaliteitscontrole, met name de opzet en het
gebruik van controlekaarten en het interpreteren van kwaliteitsindicatoren.

Waarom de cursus
Een goede statistische verwerking van meetgegevens wordt steeds belangrijker op laboratoria. Niet alleen omdat nieuwe analysemethoden steeds meer meetgegevens genereren, maar ook door de strenger wordende kwaliteitseisen van klanten en de groeiende aandacht voor validatie van analyseapparatuur. Op basis van onze jarenlange ervaring biedt Avans+ alle voor laboratoria benodigde statistiek aan in twee zeer praktijkgerichte cursussen, die samen een sterk geheel vormen.

In dit eerste deel begint u met (de herhaling van) alle basisbegrippen: hoe verwerk ik een reeks meetgegevens, hoe rapporteer ik deze en hoe bepaal ik de onzekerheid in mijn meetresultaten. Uiteindelijk leert u de theorie toe te passen op kwaliteitscontrole, vooral de opzet en het gebruik van controlekaarten en het duiden van kwaliteitsindices.

Voor wie is de cursus bedoeld
U bent laboratoriummedewerker of engineer op minimaal mbo- of hbo-(bachelor)niveau. U hebt in uw dagelijkse praktijk te maken met het verwerken en beoordelen van meetgegevens. U hebt weinig ervaring met de algemene principes van statistiek. U hebt behoefte aan een praktijkgerichte cursus statistiek met begeleiding bij de integratie op het eigen werk.

Het programma
Het programma van de cursus Praktische statistiek met Excel 1: voor kwaliteitscontrole omvat de volgende onderdelen:
+ normaalverdeling
+ gemiddelde, standaarddeviatie, variatiecoŽfficient
+ grafische weergave van een verdeling
+ T-verdeling
+ spreiding van een gemiddelde en betrouwbaarheidsintervallen
+ statistische toetsen: z-toets
+ T-toets
+ T-toets tegen een target
+ T-toets voor twee groepen data
+ F-toets
+ inleiding statistische procescontrole (SPC): de regelkaart
+ SPC regelkaart voor gemiddelden
+ het opzetten en onderhouden van regelkaarten
+ kwaliteitsindices Cp en Cpk

Download de brochure met een uitgebreide omschrijving van het programma via onderstaande link.

Methodiek
Deze cursus statistiek kent een unieke aanpak. Onze jarenlange ervaring heeft geleerd dat veel oefenen met statistische vraagstukken essentieel is voor het slagen van de cursus. In de eerste twee dagen gaat u daarom direct aan de slag met de theorie door regelmatig af te wisselen met oefeningen uit de laboratoriumpraktijk. Dat doet u in Excel. Iedereen heeft dat pakket namelijk ter beschikking. Bovendien beschikt Excel over veel handige tools voor statistische bewerkingen. De oefeningen verlevendigen de theorie en maken deze direct toepasbaar voor de eigen werksituatie. De digitale opdrachten met uitwerkingen kunt u gebruiken als sjabloon voor uw eigen analyseproblemen.

De derde dag van de cursus statistiek vindt bewust een aantal weken later plaats. In de tussentijd krijgt u zelfstudieopdrachten mee. U krijgt zo ook de kans het geleerde te herkennen en toe te passen binnen uw eigen werk. De derde dag wordt vervolgens besteed aan bespreken van de opdrachten en de eerste ervaringen op uw eigen laboratorium. Dat alles gebeurt onder begeleiding van ervaren docenten, die hun sporen op gebied van statistiek binnen laboratoria bij vele bedrijven hebben verdiend.
 

Bedrijfsinformatie

MAXUS MEDIA
LABinsights.net LABinsights.de LABinsights.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
SERVICE EN CONTACT flag