Het proces beheersen kan alleen bij voldoende meetpunten
Expertvisie: Ferdie de Jonge, directeur bij Suurmond Het ‘meten is weten’-principe rukt na de industrie nu ook in R&D-laboratoria op, zeker bij het beheersen van processen in onderzoeksopstellingen en pilotinstallaties. Met automatische data-acquisitie, gekoppeld aan een intelligent sensorennetwerk, krijgen onderzoekers meer controle over hun researchprojecten. “Als je weet wat je doet, kun je je de kwaliteit en reproduceerbaarheid van je proces verbeteren en leuke besparingen realiseren”, zegt Ferdie de Jonge, directeur bij Suurmond.
Aan de kantinetafel bij Suurmond in Nunspeet maakt Ferdie de Jonge bij zijn visie op procesbeheersing in laboratoria eerst een sprongetje naar de chemie. Daar is het aantal meetpunten in het proces de afgelopen jaren explosief toegenomen. “Dat past in de ontwikkeling van batchgewijze naar continu-
productie. Daardoor zijn mensen begonnen te meten aan het proces. Dat klinkt misschien raar, maar heeft alles te maken met geld. Batchgewijze productie wordt steeds onderbroken, stilstand kost geld. Ga je over naar continuproductie, dan verdien je geld. Je moet je proces dan wel beter beheersen. Daarom zitten er nu in de chemie op veel plekken sensoren waar ze vroeger niet zaten, zodat het gehele proces beter in kaart gebracht wordt. Elke gram besparing levert geld op.”